Rezultatele cercetărilor la culturile cerealiere de grupa I, problemele care au apărut în perioada recoltării, tehnologiile de producere și prioritățile pentru următoarele lucrări agricole au fost discutate la o ședință comună.
Potrivit datelor de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, în urma diverselor experimente, cercetătorii au reușit să obțină producții mai mari la grâu, în comparație cu ultimii ani.
„Astfel, în dependență de tehnologiile aplicate, nivelul de producție variază în medie între 4,2 – 4,7 t/ha, fiind investite resurse minime. Cercetătorii au vorbit despre faptul că soiurile autohtone prezintă indicatori de producție la nivelul celor de import sau chiar mai buni în condiții de stres hidric și termic, deoarece au trecut toate etapele de aclimatizare. Totodată, au declarat că cele mai înalte recolte la grâu se obțin după premergătorii timpurii și că randamentul depinde, inclusiv, de respectarea asolamentului”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
În scopul creșterii nivelului de încredere în instituțiile de cercetare, ministrul MAIA, Vladimir Bolea, a menționat că sunt inițiate procese de reforme, ce urmăresc fortificarea activităților de cercetare și vor integra știința în circuitul economic.
„În baza studiilor și cercetărilor efectuate și asistenței oferite agenților economici, instituțiile științifice trebuie să înregistreze profituri, pentru a-și consolida baza economică. Producția de semințe și material săditor ar aduce, cu siguranță, plusvaloare tuturor. Vom elabora un program amplu de dezvoltare a acestui domeniu. Știința despre agricultură trebuie pusă în capul mesei. Acest lucru este dictat în primul rând de rezultatele slabe pe care le obțin o parte din agricultori”, a declarat oficialul.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!