Parcursul agenților economici din Republica Moldova pentru a atinge standardele europene și a reuși să facă primele exporturi de carne proaspătă de pasăre și ouă pe piața Uniunii Europene a fost unul complex. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a fost nevoie de a revizui și ajusta un șir de acte normative și reglementări.
Printre aceste acte se numără Legea nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor, normele sanitar-veterinare pentru produse de origine animală, precum și alte reglementări care stabilesc criteriile de igienă, calitate și biosecuritate.
Totodată, procesul de conformare a inclus un audit legislativ riguros, menit să evalueze compatibilitatea cadrului nostru de reglementare cu directivele europene.
Acest exercițiu a reprezentat o analiză detaliată și o ajustare a tuturor reglementărilor ce garantează că produsele noastre de origine animală respectă aceleași standarde stricte ca în statele membre.
„Produsele moldovenești merită să fie cunoscute și să intre pe piața europeană, acolo unde pot concura cu succes alături de alte produse de calitate. Carnea și ouăle din Republica Moldova sunt sigure, sănătoase și produse în condiții care respectă toate cerințele de igienă și biosecuritate. Este o mândrie națională că produsele noastre ajung pe mesele consumatorilor din Uniunea Europeană, iar cetățenii noștri beneficiază, de asemenea, de aceleași standarde ridicate de siguranță și calitate”, susține secretarul de stat din cadrul MAIA Iurie Scripnic.
Amintim că, trei companii din Moldova, două fabrici de ouă și una de carne de pui, au obținut dreptul de a exporta pe piața Uniunii Europene, ca urmare a armonizării legislației noastre la cerințele blocului comunitar.
Citește și: Carnea proaspătă de pasăre din R. Moldova a ajuns pe piața UE
Pe 8 octombrie primul producător de ouă de consum (categoria A) din țară a fost listat cu dreptul de a-și exporta produsul pe piața UE.
Află și: Ouăle moldovenești ajung în UE. Primul producător, cu drept de export
Ulterior, al doilea producător de ouă de consum (categoria A), din țară, a fost listat cu dreptul de a-și exporta produsul pe piața Uniunii Europene (UE).
Recomandăm și: Al doilea producător de ouă a obținut dreptul de a exporta în UE