Parlamentul a examinat și a aprobat în două lecturi, proiectul legii speciale destinat sprijinirii fermierilor afectați de seceta severă din anul 2024. Fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, susține că acest document a fost elaborat pentru agricultori, însă fără consultarea acestora.
„Proiectul a fost publicat miercuri, în timpul ședinței Guvernului, la care acesta a fost aprobat, iar peste două zile a fost votat în două lecturi în legislativ. Prima și ultima consultare a fermierilor a avut loc la câteva ore până la aprobarea legii. Asociația Forța Fermierilor a reușit în foarte scurt timp să facă expertiza documentului, să formuleze mai multe amendamente și să insiste pe consultări cu ministru al agriculturii. Rectificările asociației au ținut cont și de interesele furnizorilor de inputuri, care, la fel, se află în situația financiară dificilă. Din păcate nicio propunere a fermierilor nu a fost acceptată. În redacția adoptată, legea respectivă poartă caracterul discriminatoriu în raport cu marea majoritatea agricultorilor, riscă să provoace revolta multor fermieri și va avea un efect foarte redus asupra ameliorării situației în sectorul agrar. Toată responsabilitate pentru lipsa de transparență și interesele obscure, promovate în cadrul prezentului act normativ, o poartă ministrul agriculturii”, susține Slusari.
Conform acestei legi, fermierii vor beneficia de prelungirea sau renegocierea obligațiilor de plată pentru datoriile acumulate, inclusiv ratele de capital, dobânzile și penalitățile. Aceste modificări se vor efectua prin acorduri adiționale la contractele existente.
Citește și: Fermierii afectați de secetă vor putea amâna achitarea datoriilor
Precizăm că, anterior, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat alocarea, din fondul de intervenție al Guvernului, a 100 milioane de lei, pentru a ajuta fermierii afectați de secetă.
Ulterior, pe 9 septembrie, în cadrul unui briefing de presă, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a venit cu detalii referitor la repartizarea acestor bani.
Te-ar putea interesa și: Care fermierii afectați de secetă vor beneficia de ajutorul statului
Totuși, agricultorii din Republica Moldova se confruntă cu provocări majore cauzate de secetă și arșiță, iar ajutorul financiar de 100 de milioane de lei este considerat insuficient pentru a stabiliza sectorul agricol. Într-o declarație oferită pentru AGROEXPERT, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a subliniat că această sumă ar trebui să fie mult mai mare pentru a putea face față crizei.
De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au precizat că autoritățile poartă discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica și alte resurse.
Află și: Fermierii cer soluții mai eficiente: „100 de mln de lei e o sumă mică”
Totodată, Guvernul a aprobat un proiect de lege menit să ofere sprijin temporar fermierilor afectați. Proiectul stabilește condițiile în care agricultorii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante, precum și de alte facilități financiare.