Știri din Moldova

Șmecherii la acordarea compensațiilor în agricultură în anul 2020! Dosare cu date neveridice

Author: AgroExpert
compesații agricultură dosare

Auditul conformității privind acordarea compensațiilor și ajutorului umanitar agricultorilor afectați de calamitățile naturale asupra recoltei anului 2020 a identificat mai multe deficiențe. Comisia de control al finanțelor publice a audiat raportul respectiv, în cadrul ședinței de astăzi.

Raportul constată că 2020 a fost un an dificil pentru agricultori din cauza secetei pedologice prelungite, care a afectat atât culturile de toamnă (grâul, orzul, rapița), cât şi cele de primăvară (floarea-soarelui şi porumbul). În vederea atenuării impactului negativ, au fost acordate compensații și ajutor umanitar agricultorilor, în valoare totală de 462,8 milioane de lei. Însă procesul de acordare și distribuire a fost, în multe cazuri, neconform. Unele dosare de subvenționare conțin acte de constatare cu date neveridice și nejustificate, iar capacitățile de stocare a datelor în Sistemul Informațional Automatizat „Evidența solicitanților și beneficiarilor de subvenții” au fost limitate. De asemenea, au fost identificate deficiențe și neconformități privind completarea actelor de constatare a pagubelor, erorile respective au determinat majorarea sau diminuarea nejustificată a cuantumului compensației. Au fost și cazuri de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese.

Auditorii au concluzionat că este necesar de a întreprinde acțiuni de popularizare a măsurii de asigurare în agricultură, pentru a stimula cât mai muți producători agricoli să profite de instrumentele de asigurare. De asemenea, acest lucru ar putea, pe viitor, reduce semnificativ cheltuielile din bugetul de stat pentru pagubele aduse de calamitățile naturale.

Președinta Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a salutat efortul Curții de Conturi care, prin misiunea de audit, a arătat vulnerabilitățile sistemului care duc la valorificarea neconformă a mijloacelor financiare cu destinația respectivă. Potrivit deputatei, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană, țara noastră va continua să beneficieze de importante mijloace financiare, de aceea cadrul metodologic de utilizare a acestor resurse trebuie consolidat, sistemele informaționale care asigură transparența – valorificat optim, iar factorul uman – minimizat pentru a exclude orice risc al coruptibilității.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!