Fermierii care cresc răsaduri şi îşi comercializează producţia la Piaţa Avicolă din strada Cărbunari din capitală se plâng că în acest an vânzările sunt foarte mici şi de multe ori, dacă peste zi marfa nu s-a vândut, sunt nevoiţi seara s-o arunce la gunoi. Astfel aceștia spun că nu îşi vor putea scoate măcar investiţiile făcute, pentru a putea să-şi întreţină familiile.
Dacă anii trecuţi, de exemplu, un fir de răsad de roşii pornea de la un 1,50 – 2 lei, atunci în acest an preţurile încep de la 50 de bani, însă chiar şi aşa cumpărători sunt foarte puţini. De vină ar fi pandemia, dar şi intermediarii, spun agricultorii.
Victoria Moscul din Boşcana, care de mai bine de 10 ani se ocupă cu creşterea răsadurilor, spune că împreună cu membrii familiei sale munceşte din zori şi până-n noapte pentru a câştiga un ban, însă, de această dată, munca lor practic s-a dus de râpă.
”Acum avem pierderi foarte mari, tot răsadul trebuie plantat. Şi în 50 de bani, şi în 80 de bani şi 1 leu avem răsad foarte bun, de calitate, dar cumpărători nu-s. Ce putem face cu dânsa? O s-o aruncăm”, spune Victoria Moscul, fermier, Boşcana, Criuleni.
Timofei Bivol din Ialoveni se ocupă cu creşterea răsadului de mai bine de 35 de ani. Bărbatul spune că vânzări atât de mici nu a mai avut.
”Rău de tot, nu se vinde. Iată aşa roşii – 1 leu bucata. El trebuie să fie măcar 3lei. Totul e la 1 leu şi cu 50 de bani, iată aşa”, spune Timofei Bivol, fermier, Ialoveni.
”E foarte şi foarte greu. Anul trecut, cu pandemia, au fost pieţele închise şi toţi oamenii veneau aici şi am vândut, dar anul acesta ele toate sunt deschise. În centru, vând cu 3, cu 4 lei, dar noi cu 50, 60 de bani, dar nu putem să vindem”, spune Valentina Bacioi, fermier, Doroţcaia, Dubăsari.
”Vin şi cumpără de aici cu 50 şi se duc în centru şi dau cu câte 4-5 lei. Lor le este mai cu venit, iar noi aici cu 50 stăm în soare, apoi îl învălătucim şi îl luăm acasă şi îl aruncăm şi mâine iar aducem altul proaspăt şi iar îl aruncăm”, spune Nina Griţco, fermier, Doroţcaia, Dubăsari.
Cei care îşi doresc să mănânce legume din propria grădina se arată satisfăcuţi de sortiment, dar şi de preturi.
„În comparaţie cu alte pieţe, e mai mult sortiment, îmi place. Preţurile sunt normale. Omul tot trebuie să aibă din ceea ce face, trebuie să câştige ceva”, spune un cumpărător.
„Am cumpărat răsad de roşii, de ardei. Şi anii trecuţi de aici am procurat. Totul s-a prins, totul a fost de calitate, gustos. De aceea, am venit şi în acest an tot de la această piaţă să iau răsaduri”, spune un alt cumpărător.
Tot răsadul de la această piaţă este verificat de inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.
„În momentul de faţă sunt toate speciile de răsaduri. În afară de aceasta, şi soiurile corespund listei de verificare eliberate de către inspectoratul Direcţiei municipale pentru siguranţa alimentelor.Soiurile de răsad sunt crescute bine, nu sunt depistate boli, dăunători pe plantele de răsaduri”, spune Aurel Puzur, inspector ANSA.
Potrivit specialiştilor, acum este perioada potrivită pentru plantarea răsadurilor. La Piaţa Avicolă din strada Cărbunari din capitală sunt comercializate în prezent peste 250 de feluri de răsaduri de legume şi fructe.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!