Știri din Moldova

Vladimir Putregai: ”Nu suntem noi mai deștepți ca natura”

Primarul satului Cociulia, raionul Cantemir, Vladimir Putregai a înțeles că folosirea stufului în construcţii nu este depăşită, ba dimpotrivă, reprezintă o tehnologie orientată spre viitor. Anume datorită experienței și observațiilor efectuate în Europa, unde primarul de Cociulia a activat câțiva ani la rând, l-au motivat să inițieze afacerea bazată pe pregătirea rogojinilor de stuf și livrarea acestora doritorilor de a le utiliza în gospodărie, fie pentru termoizolare, cât și pentru decorarea diferitor construcții.

Datorită proprietăților, stuful reprezintă un material de construcţie ideal: acesta este uşor, dar, în acelaşi timp, stabil. Aerul din interiorul şi dintre firele de stuf, asigură o izolaţie termică şi fonică deosebită, asigurând astfel un confort ridicat şi poate fi uşor combinat cu alte marteriale de construcţie. Aceste calităţi îl face apreciat şi în arhitectura modernă, unde materialele prefabricate din stuf şi-au dovedit eficacitatea, combinând calităţile fizice cu cele ecologice.

”Am lucrat anterior în Germania, vreo 15 ani, unde am observat că în multe sate, casele sunt acoperite cu stuf.Am furat ideea de acolo și am aplicat-o și în Moldova. Chiar am confecționat rogojini și le-am exportat câțiva ani, în Germania. Și cel mai ciudat că de acolo se aduceau în Moldova sisteme de acoperire sintetice” și-a amintit Vladimir Putregai.

Un paradox observat de primar, care a decis să promoveze aceste beneficii pe care le oferă stuful și acasă, în țară.

”Am revenit acasă și încet, am început să folosim rogojini de stuf confecționate de noi, pentru casa proprie. Am termoizolat casa, deși multă lume se uita sceptic la mine. Am folosit rogojini ca să obțin 10 cm grosimea la stratul de izolare. Și în jur de 5 mii de snopi de stuf pentru acoperiș. Vreau să vă spun, că stuful este un termoizolant perfect. Prindem 2 iepuri, pe timp de vară în casă este răcoare, iar iarna ține căldura, în plus circulă aerul diferit, nu ca la fenoplast” a subliniat primarul.

De fapt, acoperirea casei a fost o fantezie pe care și-a asumat-o, căci toate rogojinile de stuf erau utilizate la termoizolarea pereților în Europa.

”Eu am avut o fantezie, de ce să nu încerc? Mai ales că pe când lucram în Germania, am aflat motivul care a stat la baza renunțării la fenoplast. Nemții sunt destul de meticuloși, cu vreo 20 de ani în urmă, au făcut o casă la care au utilizat numai sisteme de izolare sintetice. Au observat că era umiditatea mare, bacteriile anaerobe au surpat acea casă, betonul era măcinat. Așa că au părăsit casa și au încercat alte materiale de construcții și testând alte variante, au renunțat la tot ce este artificial, nu știu dacă în totalitate, însă au început a căuta alternative. Și iată stuful oferă aceste beneficii. Sistemul de aerisire pe baza de stuf, cu găurile din interior, permite circulația aerului și totodată asigură termoizolarea. Totuși nu suntem noi mai deștepți ca natura” a explicat Vladimir Putregai.

În prezent, comenzile sunt numai pe teritoriul Moldovei, deși există solicitări mari și pentru Germania.

”Stuful este, desigur, un material relativ ieftin, dar forța de muncă este greu de găsit, prin sat, așa că lucrez cu fiul meu.Nu mai exportăm, din păcate, pentru că nu reușim să finalizăm comanda la timp. Recent am avut o comandă serioasă pentru Germania, dar mi-a fost teamă să semnez contractul și să nu reușim să îndeplinim sarcina. Acum lucrăm pentru un restaurant din țară, la Congaz. Mai avem câteva solicitări la  Cahul. Mulți aleg să facă și decorul din rogojini de stuf. Prețul diferă de grosimea acestora, pe care noi le pregătim.Cele mai solicitate sunt cele de 5 cm , care costă 150 lei per metru pătrat sau de 10 cm care au prețul de 300 lei. Noi deseori recomandăm pe cele de 10 cm, nu pentru prețul mai mare, ci pentru eficacitatea lor ca termoizolare. Pentru acoperiș, obligatoriu facem în 2 straturi - 300 lei, dar pentru a fi mai sigur, recomandăm să fie de 3 straturi, acesta este mai indicat și costă 450 lei” a spus Vladimir Putregai.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!