Știri din Moldova

Vor fi instituite două categorii noi de vulnerabilitate energetică

Author: AgroExpert
vulnerabilitate energetică - agroexpert.md

Vor fi instituite două categorii noi de vulnerabilitate energetică a populației: maximă și primară. În cadrul ședinței plenare din 30 iunie Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul modificărilor la Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice care prevede suplinirea listei categoriilor de vulnerabilitate energetică.

Totodată, proiectul propune integrarea celor două instrumente de susținere a cetățenilor în perioada rece a anului, și anume – compensarea facturilor și ajutorul pentru perioada rece a anului – într-un mecanism unic. Autorul precizează că, în precedenta perioadă rece, aproximativ 170.000 de familii au beneficiat de ambele plăți, completând două cereri separate în două sisteme informaționale separate.

O altă problemă care va soluționată prin aplicarea prevederilor propuse este impactul redus al măsurii pentru locuitorii zonelor rurale care nu sunt racordați la surse de energie pentru încălzire. În funcție de circumstanțele gospodăriei, aceasta ar urma să beneficieze fie de compensație în factură, fie de o plată monetară din Fondul de Vulnerabilitate Energetică.

Adițional, pentru a avea o imagine mai bună a veniturilor familiei, se propune acordarea accesului la datele deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare privind situația financiară a familiei. Aceasta măsură este imperativă în condițiile unei cote importante a muncii nedeclarate și subdeclarate în economia Republicii Moldova.

Pentru verificarea nivelul de venit al familiei sau al persoanei singure, birourile de credit, asociațiile de economii și împrumut, organizațiile de creditare nebancară și băncile vor furniza gratuit informațiile necesare prin transfer automatizat de date în SI „Vulnerabilitatea energetică”, în modul stabilit de Guvern.

Se propune ca noile reglementări să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar în termen de 3 luni de la data publicării, Guvernul va aduce actele normative în concordanță cu modificările operate în Legea nr. 241/2022.

Conform datelor oficiale, în perioada rece precedentă 2022-2023, 80% (circa 610.848) din gospodării au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată, reprezentând o pondere semnificativă din totalul gospodăriilor înregistrate în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”. În cadrul discuțiilor pe marginea proiectului a fost subliniat că în categoria foarte ridicată, pornind de la un consum mediu, au fost încadrate persoane veniturile cărora variau între 0 lei și 6500 lei.

Pentru a implementa măsurile menționate, este necesară modificarea Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice și a Legii cu privire la ajutorul social. Proiectul va fi supus votului în lectura a doua.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!