Familia Căpățină din s. Slobozia Mare, raionul Cahul, dețin peste 500 de oi. Producerea brânzei de oi este realizată în condiții de stână, iar comercializarea acesteia avea loc direct în sat. Au aplicat la un proiect cu finanțare Europeană prin intermediul GAL „Lunca Prutului de Jos” pentru a-și dezvolta afacerea și a crește calitatea produsului finit cu care ies pe piața locală.
„Noi dorim o schimbare în producerea brânzei, consumatorul de astăzi are alte cerințe față de calitatea produsului. Aceasta am depistat pe parcursul ultimilor ani și am zis să facem această schimbare atât pentru noi cât și pentru consumatori. Când vindem un produs să știm la sigur că vindem un produs de calitate” ne spune Domnica Căpățină, antreprenoare din satul Slobozia Mare.
Proiectul prevede o investiție în crearea condițiilor de procesare a laptelui prin construcția unei încăperi specializate și achiziționarea mai multor utilaje care le-ar asigura dezvoltarea afacerii și calitatea produsului finit.
„Aici am început construcția încăperii de procesare a laptelui. Avem o săptămână de când am început construcția. Va fi cu două nivele. La primul nivel va fi procesarea brânzii și alt nivel păstrarea acesteia. Acolo va fi camera frigorifică, un mini depozit și sus vor fi utilajele. În cadrul proiectului GAL am procurat un tanc de răcire a laptelui de 500 l care este deja livrat. Luna viitoare prognozăm să ne fie livrat și un pasteurizator. Mai avem nevoie de utilaje și sperăm să mai aplicăm și la alte proiecte. Nu ne permitem să le procurăm pe toate din banii noștri” ne-a mai povestit Domnica.
Domnica ne-a mai spus că acest proiect i-a impulsionat să-și dezvolte afacerea, să crească calitatea și să construiască încăperea de procesare a laptelui.
„A fost un start pentru noi, suportul oferit în cadrul GAL. Noi am contribuit cu materiale de construcție iar din proiect a fost procurat tancul de răcire a laptelui. Noi nu ne permiteam să procurăm așa utilaje costisitoare. E un start pentru noi și ceea ce urmează să facem în continuare pentru că avem mai multe planuri pentru viitor, atât în modernizarea procesului de producere a brânzei cât și pentru modernizarea stânei” ne-a mai spus Domnica.
A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!