Știri din Moldova

WatchDog: Agricultura are nevoie urgentă de ajutorul Guvernului

Author: AgroExpert
grâu WatchDog - agroexpert.md

Sectorul agrar este într-o stare precară iar fermierii mici, deocamdată, nu pot miza integral pe subvențiile pentru anul trecut, rămase neachitate în sumă de 476 milioane de lei, potrivit unui studiu elaborat de asociația obștească WatchDog. Reprezentanții asociației, le recomandă autorităților centrale să atragă mai multe mijloacelor financiare din partea partenerilor europeni de dezvoltare și să restituie agricultorilor plățile restante pentru anul trecut.

Din anul 2022, domeniul agrar a fost afectat de numeroase probleme: seceta cruntă, creșterea prețurilor la resurse necesare producerii agricole cu 110-220 %, majorarea dobânzilor la credite aproximativ de 3 ori. Invazia rusă în Ucraina a distrus lanțurile logistice regionale, iar excesul producției agricole din Ucraina a dezechilibrat piața regională.

În Moldova, pe piața internă, prețurile la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui au scăzut cu 2-4 lei per kg. În prezent, sectorul agrar este într-o stare precară și fermierii mici, deocamdată, nu pot miza integral pe subvențiile pentru anul trecut, rămase neachitate în sumă de 476 milioane de lei.

Aproape toți agricultorii mici și mijlocii, în prezent, au dificultăți în acoperirea cheltuielilor pentru recoltare și efectuarea lucrărilor agricole de toamnă. Lucrările agricole de primăvară au fost realizate de mulți agricultori la nivelul minimal tehnologic. O bună parte de fermieri planifică sistarea activității. Așa cum arătam mai sus, agricultorii din alte țări est-europene care se confruntă cu problemele similare se bucură atât de subvenții mai mari, cât și de unele restricții protecționiste la import.

„În acest context, disperarea fermierilor care amenință cu proteste noi este de înțeles și e datoria Guvernului să întreprindă măsuri pentru a evita un colaps agricol cu repercusiuni pentru întreaga economie și societate”, se arată în studiul organizației.

Datele arată că situația agrarienilor moldoveni este într-adevăr precară: seceta de anul trecut a afectat grav multe culturi (60-70% din floarea-soarelui, 80-90% din porumb), prețurile la carburanți au crescut vertiginos din cauza invaziei rusești în Ucraina, politicile antiinflaționiste ale Băncii Naționale a Moldovei au dus la scumpirea creditelor (unele rate au crescut cu peste 4 puncte procentuale), iar surplusul de cereale ieftine din Ucraina pe piața regională a dus la prăbușirea prețurilor la produsele cerealiere - grâul, rapița și orzul se vând sub prețul de cost.

Experții asociației obștești, mai scriu că mulți fermieri, în special cei mici și mijlocii, nu își pot acoperi cheltuielile și nu își pot plăti angajații. Riscul de faliment este real, iar prăbușirea întreprinderilor agricole va duce la pierderea de locuri de muncă și la creșterea emigrării.

WatchDog.md spune că, în aceste condiții, revendicările agricultorilor sunt justificate, iar Guvernul ar trebui să le achite cât mai repede restanțele la subvențiile de anul trecut în valoare de 476 milioane de lei, să le compenseze diferența de costuri de producție și să convingă creditorii să amâne plățile.

Experții sunt de părere că, pe lângă aceste măsuri, sunt necesare eforturi sistemice, cum ar fi reforma AIPA și crearea mai multor unități specializate pentru efectuarea finanțărilor, precum și digitalizarea procesului de solicitare a subvențiilor. De asemenea, se recomandă atragerea fondurilor UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, inclusiv pentru suplimentarea bugetului de stat.

Analiștii WatchDog.md consideră că alternativa va fi o criză profundă în agricultură, care se va transmite în josul lanțului și în sferele conexe, cum ar fi comerțul, industria de prelucrare, transportul mărfurilor și logistica.

„Dacă autoritățile nu vor preveni această catastrofă, întreaga economie a Republicii Moldova va avea de suferit, iar țara va deveni foarte vulnerabilă din punct de vedere al securității alimentare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!