Știri din Moldova

Zațul de cafea la flori: cum îl folosim eficient

Author: AgroExpert
zaț cafea efecte benefice - agroexpert.md

Zațul de cafea este un fertilizant natural care poate fi utilizat la o serie largă de plante și flori, având capacitatea să îmbogățească solul cu substanțe nutritive. Astfel, microorganismele benefice se vor înmulți, iar plantele vor crește mai sănătoase.

Pus la baza florilor, încorporat bine cu pământul, zațul de cafea se comportă ca un fertilizant optim pentru plante, în special pentru flori.

Zațul conține o pondere bună de azot, potasiu, fosfor, plus diverse minerale care, prin acest procedeu aceste substanțe sunt încorporate în sol, apoi către plantă.

Acest proces durează până când zațul de cafea este descompus, prin urmare, primele efecte benefice vor apărea după câteva luni și nu chiar imediat, de aceea este nevoie de răbdare.

Zațul de cafea la flori are avantajul că produce în sol un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor și chiar a ramelor, ceea ce înseamnă că pământul este unul fertil pentru plante.

Se recomandă ca zațul să fie înainte uscat înainte de a fi încorporat la plante.

Zaț de cafea și coji de ouă

Puteți să vă pregătiți un fertilizant natural, folosind doar zațul de cafea și cojile de ouă, pentru că acestea au un conținut foarte mare de carbonat de calciu și alte elemente importante pentru dezvoltarea legumelor și florilor.

Atenție: pot există și unele plante sau flori pentru care zațul de cafea nu este indicat, mai ales dacă acesta nu a fost uscat corespunzător. În principal, zațul de cafea poate fi utilizat la plantele care au nevoie un îngrășământ mai acid, precum coniferele, azaleele, trandafirii, coacăzul.

Zațul de cafea îmi va strică plantele din cauza acidității?

Este o întrebare pe care mulți oameni și-o adresează atunci când doresc să încerce această metodă. Cu toate acestea trebuie precizat că aciditatea zațului este la un nivel neutru (pH) după opărire, prin urmare poate fi utilizat în mod sigur în sol.

Compost cu zaț de cafea

Puteți utiliza zațul de cafea și în realizarea compostului, alături de iarbă tunsă sau alte resturi organice. Toate acestea se vor descompune în sol și va constitui un fertilizant natural de calitate pentru plante.

Îl putem utiliza pentru a ține departe dăunătorii

Zațul de cafea mai poate avea un beneficiu de care să nu știm. Pentru melci, acesta este respingător, prin urmare vor evita să se adune pe suprafață de sol pe care există zaț de cafea sau în care s-a încorporat deja.

De unde procuram zațul de cafea

Este clar că principala sursă o poate constituie chiar zațul de cafea rămas în fiecare dimineață, asta dacă avem nevoie de o cantitate micuță, pentru o grădina de câțiva metri pătrați.

În schimb, dacă dorim să utilizăm zațul de cafea la flori, pe o suprafață ceva mai mare, atunci putem să apelăm chiar la unele restaurante din zona noastră care, mai mult că sigur, vor arunca acest zaț. Atenție însă că pe zațul de cafea să nu fie formate deja mucegaiuri sau să nu fie pete de grăsime, deoarece, în acest caz, pot dauna plantei.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!