Externe

Incertitudinea pe piețele globale: Va exista sau nu o altă criză financiară

Author: AgroExpert
criză financiară - agroexpert.md

Va exista o altă criză financiară mondială? Această întrebare circulă în piețele financiare în aceste zile. Totul a început cu prăbușirea Băncii Silicon Valley la începutul acestei luni, iar la 21 martie Banca elvețiană UBS a anunțat că va prelua rivalul său național, Credit Suisse, pentru aproximativ 3,2 miliarde de dolari.

Valoarea tranzacției este o reducere de 60% la evaluarea pieței bursiere Credit Suisse și o fracțiune din valoarea sa contabilă de 45 de miliarde de dolari. Deși s-ar putea să se piardă mii de locuri de muncă, există speranța în rândul experților că această fuziune va readuce o oarecare încredere în sistemul financiar.

Nu numai piețele financiare globale sunt lovite de îngrijorări cu privire la știrile industriei bancare. Piețele de țiței sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că situația bancară s-ar putea înrăutăți și ar putea duce la o încetinire generală a economiei, reducând cererea de energie. În ciuda acestor preocupări, se preconizează că oferta globală de petrol va rămâne amplă, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Președintele chinez, Xi Jinping, a anticipat că „dezvoltarea stabilă" a legăturilor dintre cele două națiuni va câștiga „un nou impuls” datorită vizitei sale la Moscova. Între timp, un purtător de cuvânt ucrainean a declarat că țara sa se așteaptă ca China să-și folosească influența asupra Moscovei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Mai mulți factori caracterizează perspectivele pieței uleiului de floarea-soarelui pentru săptămâna viitoare. Pe de o parte, țările UE au înregistrat o creștere a importurilor de floarea-soarelui, în mare parte din cauza livrărilor din Ucraina, care este în prezent principalul furnizor către UE.

Pe de altă parte, extinderea acordului privind coridorul cerealelor din Marea Neagră este de natură să conducă la creșterea exporturilor de ulei de floarea soarelui din Ucraina, deși termenii specifici ai acordului rămân neclari.

Anunțurile diferite ale Ucrainei și Rusiei cu privire la durata acordului ar putea provoca o oarecare incertitudine pe piață.

Ulei de floarea soarelui

Țările UE au importat un record de 1,9 mmt de semințe de floarea soarelui în anul fiscal 2022-23, în creștere cu 438% față de aceeași perioadă a sezonului precedent, în mare parte ca urmare a livrărilor ucrainene. De la jumătatea lunii februarie, prețul uleiului de floarea-soarelui a scăzut ușor și se apropie de prețul uleiului de palmier.

Pe 18 martie, acordul privind cerealele coridorul cerealelor din Marea Neagră a fost prelungit, ceea ce va duce probabil la creșterea exporturilor de ulei de floarea soarelui din Ucraina Cu toate acestea, termenii specifici ai acordului sunt încă neclari - Ucraina și Rusia au anunțat durate diferite (120 și, respectiv, 60 de zile).

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!