В Молдове

Forța Fermierilor cere intervenția Guvernului pentru achitarea subvențiilor

Автор: AgroExpert
subvebții - agroexpert.md

Asociația Forța Fermierilor atrage atenție asupra situației critice cu achitarea subvențiilor. Potrivit reprezentanților, din datoriile anului 2022 în valoarea de peste 1,4 miliarde de lei, în prezent au fost autorizate plățile la mai puțin de 20% din suma totală.

„Cu această viteză, toate datoriile vor fi achitate nu mai devreme de toamna 2023. Întârzierea enormă a plăților se întâmplă pe fundalul unei crize fără precedent în sectorul agrar. Ramura este extrem de decapitalizată, fiind afectată concomitent de multiple crize, indiferența autorităților abilitate și egoismul sistemului bancar. Pentru foarte mulți fermieri mici și mijlocii subvențiile reprezintă la moment unica sursa de supraviețuire”, se arată în comunicatul emis de Forța Fermierilor.

Potrivit membrilor, în pofida promisiunilor mai multor guvernări, situația la aceasta instituție importantă se agravează în fiecare an și probabil acum a ajuns la culmea deficienței de activitate.

„Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și AIPA invocă salariile neatractive în cadrul instituției și volumul colosal de lucru, ceea ce a generat fluctuația mare de cadre și aproape jumătate de funcții vacante în prezent. Acest lucru nu ar trebui să fie problema producătorilor agricoli, însă actualmente din cauza lipsei reformării la timp a Agenției, suferă enorm mii de cei mai activi fermieri”.

În acest context, Forța Fermierilor solicită intervenția urgentă a Guvernului în vederea consolidării Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură, astfel încât aceasta instituție să devină suficient funcțională și să asigure achitarea datoriilor la subvenții în cel mult 3 luni.  

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

înapoi la listă