Știri din Moldova

În 2021, pentru necesitățile agriculturii s-au utilizat 40 de milioane de metri cubi de apă (GRAFIC)

Author: Fiodorov Ilinca

Ziua mondială a apei este marcată, în fiecare an, la 22 martie cu scopul de a crește gradul de conștientizare privind importanța accesului la apă potabilă și a gestionării durabile a resurselor limitate din lume. În acest context, Biroul Național de Statistică a venit cu o serie de date despre utilizarea apei în țara noastră în 2021.

Potrivit informațiilor oficiale, în 2021 s-au utilizat în total 780 de milioane de metri cubi de apă, iar cea utilizată repetat și prin circulație închisă a ajuns la 278 de milioane de metri cubi. 

Cea mai multă apă a fost utilizată pentru necesități de producție – 583 milioane de metri cubi, iar necesitățile menajere s-au consumat 112 milioane de metri cubi.

Pentru necesitățile agriculturii s-au utilizat 40 de milioane de metri cubi și pentru irigare 43 milioane de metri cubi.

În acest an, 2023, Campania Ziua Mondială a Apei se concentrează pe accelerarea schimbărilor necesare pentru a rezolva criza de apă și canalizare. Campania globală numită „Fii tu schimbarea”, încurajează oamenii să ia măsuri pentru a schimba modul în care folosesc și gestionează apa.Accesul la apa potabilă și canalizare se află în centrul dezvoltării durabile, fiind un drept al omului. În Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, ONU subliniază că un ciclu al apei bine gestionat susține progresul, în special în ceea ce privește foametea, echitatea de gen, sănătatea, educația, mijloacele de trai, durabilitatea și ecosistemele.              

Apa se află, de asemenea, în centrul adaptării la schimbările climatice, servind drept legătură crucială între sistemul climatic, societatea umană și mediu. Fără o gestionare adecvată a apei, este probabil să existe o concurență sporită pentru apă între sectoare și o escaladare a crizelor de apă de diferite tipuri, declanșând situații de urgență într-o serie de sectoare dependente de apă.

Se estimează că 80% din apele uzate generate la nivel global revin în ecosistem fără a fi tratate sau reutilizate, cauzând nu numai probleme pentru sănătatea umană și mediu, ci și pierderi economice. Poluarea apei afectează biodiversitatea și nenumărate animale mor ca urmare a poluării apei. Pe de altă parte, 70% din suprafața naturală a zonelor umede ale lumii s-a pierdut, ceea ce s-a asociat inclusiv cu o pierdere semnificativă a speciilor de apă dulce.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!