В Молдове

Vladimir Bolea: Exporturile moldovenești în România au depășit un miliard de euro

Автор: AgroExpert
export - agroexpert.md

Exporturilor produselor moldovenești pe piața din România a atins un nivel record de peste un miliard de euro, în timp ce comerțul exterior cu CSI a înregistrat o scădere cu 30%. Potrivit declarațiilor Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră autoritățile din cele două state își propun să găsească noi modalități pentru ca producătorii din Republica Moldova să-și poată vinde mai ușor produsele pe piața românească.

„În 2021 am avut un export în România de peste 800 de milioane, acum am depășit miliardul. De cealaltă parte, suntem într-o continuă diminuare a cifrei de export pe piețele din Est, acest lucru este cauzat, în primul rând, de logistica foarte complicată și foarte scumpă. Polonia a blocat hotarul cu Belarus, nu permite trecerea pentru transportatorii de oriunde, asta a scumpit transportul pentru a intra în zona CSI, ceea ce face aproape imposibilă activitatea economică și total neprofitabilă”, a declarat Bolea în cadrul emisiunii.

Comerțul cu țările CSI atinge suma de 240 de milioane de dolari, unde se înregistrează o diminuare anuală a cifrei de afaceri pe segmentul de export cu 25-30%.

Oficialul punctează că România este una dintre piețele prioritare pentru Republica Moldova.

„Acum toată economia se orientează spre România, suntem în discuții cu Agenția de Investiții, Camera de Comerț din Republica Moldova și cea din România pentru crearea unor expoziții „Fabricat în Moldova”. Încercăm să ne promovăm cât mai mult, pentru că potențialul de consum și de achiziții pe piața românească este unul foarte mare”, a menționat Vladimir Bolea.

Potrivit Ministrului, războiul din țară vecină a distrus zonele agricole din Ucraina, iar Republica Moldova s-a transformat dintr-o țară importatoare, în una exportatoare de legume.

„În Ucraina acum se duc legume. Republica Moldova dintr-o țară, tradițional, importatoare de ceapă din Ucraina, astăzi ne-am transformat într-o țară exportatoare. Vara trecută am exportat în Ucraina și alte legume. Regiunile lor legumicole au fost distruse și din acest considerent s-a început circuitul invers”, a mai spus vicepremierul Vladimir Bolea. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

înapoi la listă