Zootehnie

Creșterea caprelor: 15 recomandări de care ar trebui să ții cont

Author: AgroExpert
Creșterea caprelor - agroexpert.md

Creșterea animalelor de fermă implică pasiune, dar mai ales multă muncă. Chiar dacă fermierul poate fi înlocuit, animalele nu au concediu și trebuie îngrijite zilnic. Fermele de capre nu fac excepție. Fiecare fermă are specificul ei și sunt foarte mulți factori de influență care au efect direct sau indirect asupra profitabilității.

Fermele de capre nu fac excepție, cu atât mai mult cu cât acestea sunt animale foarte active și suficient de „deștepte” încât să-ți facă viața un calvar și pot să te ducă la faliment dacă nu adopți cele mai eficiente strategii de creștere, scrie Revista-Ferma.

15 metode pentru eficiență în fermele de caprine

Metodele adoptate pentru scăderea costurilor și creșterea valorificării producțiilor obținute de la capre sunt multiple și se referă la:  

- Hrănirea la pășune pentru că masa verde este cel mai ieftin furaj. Utilizați pășuni naturale și sisteme de pășunat rotativ pentru a reduce costurile cu furajele. Permiteți caprelor să pască iarbă, arbuști și culturi furajere pentru satisfacerea nevoilor nutriționale și pentru a beneficia de mișcare. Aveți însă în vedere că mișcarea excesivă pe pășuni slab productive, afectează negativ producția de lapte și dezvoltarea corporală la tineret.

- Utilizați silozul de porumb sau ierburi. Conservați excesul de furaje prin însilozare, adică produceți hrană fermentată. Acest lucru se poate face prin tăierea, compactarea și păstrarea furajelor verzi etanș (cu cât mai puțin aer), într-un recipient, folie sau pe o platformă, pentru a avea o sursă de hrană nutritivă în perioadele de deficit.

- Suplimentarea rației în funcție de categoria de creștere și producția caprelor. Nu risipiți furajele scumpe pe capre care nu produc. Primele și cele mai „în formă” capre la jgheabul de furajare sunt cele cu producții mici. Găsiți o formă să le hrăniți suplimentar cu concentrate pe cele în creștere sau pe cele care produc mai mult lapte. Să nu uităm de caprele în ultima lună de gestație. O strategie bună ar fi administrarea tainului de concentrate individual la muls.

- Plantați copaci la pășune pentru a le oferi frunze și umbră. Recomandăm protejarea copacilor tineri care pot fi aplecați, rupți sau decojiți de către capre. Când trunchiul copacului se lemnifică se poate înlătura protecția.

- Ameliorarea eficientă se referă la aplicarea metodelor selective pentru a crește valoarea genetică a efectivului cu accent pe creșterea producției de lapte, a sporului mediu zilnic și a rezistenței la boli.

- Proiectarea adăpostului pentru a fi cât mai simplu și robust, folosind materiale disponibile local. Ventilația adecvată și protejarea împotriva intemperiilor sunt esențiale pentru sănătatea caprelor.

- Gestionarea apei prin aplicarea de tehnici care să permită colectarea și păstrarea apei de ploaie în rezervoare este metoda cea mai ieftină. Printr-un sistem de conducte între rezervor și adăpătoare se asigură o adăpare constantă cu apă potabilă. Doresc să atrag atenția la modul cum sunt construite adăpătorile. La cele cu nivel constant nu ar fi probleme decât de curățire periodică, dar la cele prevăzute cu flotor se produc inundații pentru că sunt deteriorate frecvent de către capre. Flotorul trebuie prevăzut cu o clapetă metalică iar conductele pentru apă trebuie să fie metalice și nu din material plastic sau cauciuc.

- Preveniți bolile deoarece tratamentul este mai scump. Aplicați programe adecvate de vaccinare, deparazitare periodică și, nu în ultimul rând, bunele practici de igienă pentru a limita răspândirea bolilor. Nu există animale neparazitate, dar rezistența organismului și încărcătura de paraziți sunt definitorii prin efectul pe care aceștia îl au asupra caprelor.

- Gestionarea gunoiului de grajd prin folosirea ca îngrășământ organic pe culturi pentru a îmbunătăți structura solului. Se reduce astfel nevoia de îngrășăminte chimice care sunt scumpe. Recomandăm ca gunoiul aplicat și încorporat în sol să fie fermentat (compostat), proces prin care se distrug semințele de buruieni.

- Programarea fătărilor, în funcție de cerințele pieței, atât pentru carne cât și pentru lapte va crește substanțial veniturile. Împărțiți efectivul în două și efectuați monte în toamnă și primăvară pentru a avea lapte tot timpul anului și iezi care să fie valorificați pentru carne de Paște și de Crăciun.

- Cooperarea cu alți crescători pentru a cumpăra furaje și cereale vrac, la care discountul este mai mare și costurile mai mici. Asocierea pentru comercializarea produselor în cantități mai mari care permit accesul pe piețe mai greu accesibile, ca supermarketurile. Altfel se negociază prețul când cantitatea de produse este mai diversificată și fluxul de livrare este constant.  

- Adăugați valoare laptelui prin construirea unităților de procesare la nivel de fermă. Produsele cu valoare adăugată au marje de profit mai mari comparativ cu laptele muls și vândut ca atare.

- Dezvoltarea de abilități antreprenoriale prin participarea la cursuri de instruire pentru a gestiona eficient finanțele, marketingul și relațiile cu clienții. Apelați la specialiști pentru a fi în pas cu noutățile în domeniu și aplicați zootehnia de precizie.  

- Strategiile de marketing sunt foarte importante și constă în identificarea piețelor de nișă și diferențierea produselor prin atribuirea de branding. Clientul trebuie să fie sigur că ceea ce cumpără astazi și peste un an are aceeași calitate și, în consecință, plătește mai mult decât pentru un produs „no name” (fără marcă).  

- Păstrarea și consultarea evidențelor contabile care ne dau informații despre cheltuieli, producție și vânzări ne ajută să ne dăm seama unde greșim, ce putem reduce și ce putem crește. Pe baza acestora putem lua decizii privind alocarea resurselor și planificarea viitoare a producției.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!