Zootehnie

De ce a ales Mihai Gogu vacile Jersey pentru ferma sa

Author: AgroExpert
Mihai Gogu vacile Jersey - agroexpert.md

Mihai Gogu, administratorul SRL „Agro Gogu”, a investit peste 600.000 de euro pentru dezvoltarea fermei sale de vaci. Cu ajutorul unui credit preferențial de 304.000 de euro și o contribuție proprie de 320.000 de euro, acesta a achiziționat o combină de recoltare a silozului, o secerătoare și alte echipamente necesare. De asemenea, ferma a fost dotată cu 30 de cușete pentru viței.

Investiția îi permite să producă furaje la timp și să îmbunătățească hrana vacilor Jersey, o rasă apreciată pentru conținutul ridicat de grăsime din lapte. Ferma produce acum trei tone de lapte zilnic, iar Mihai Gogu planifică următorul pas: dotarea cu utilaje pentru procesarea laptelui și producerea cașcavalului, pentru care va solicita un nou împrumut de 500.000 de euro.

Numită și „rasa de unt”, vaca Jersey este considerată una din cele mai productive rase de lapte. Deși volumul de producție obținut nu este cel mai mare, acesta este valorificat datorită conținutului practic dublu de grăsime și proteine în lapte, comparativ cu alte rase productive. 

În condiția, că tot mai mulți procesatori achiziționează laptele de la fermieri, achitând pentru conținutul total de grăsime și nu pentru volumul de lapte, vaca Jersey se poate considera pe deplin în topul productivității. Un alt motiv pentru a crește aceste animale este, că ele nu sunt deloc pretențioase la condițiile de întreținere. Crescătorii afirmă, că nu întâlnesc probleme la capitolul rezistenței la climă a vacilor Jersey.

„Am o experiență îndelungată de creștere a animalelor. Am început de la ferma tatălui meu care avea oi. Fiind absolvent al unei facultăți agricole m-am regăsit în acest domeniu. Noi avem în gestiune peste 500 de ha de pământ arabil. Pentru noi era vital să procurăm această combină de recoltare a furajelor pentru că de multe ori, așteptând să se elibereze utilajele prestatorilor de servicii pierdeam faza optimă de recoltare a nutrețurilor. E și în acest domeniu o tehnologie care trebuie respectată cu strictețe pentru a avea rezultate economice bune. Nu regret decizia de a procura vaci de rasa Jersey, a fost una asumată și am studiat  foarte bine subiectul fiind asistat și de medicul nostru veterinar”.

La fermă sunt produse zilnic 3 tone de lapte cu o grăsime de 4,5 – 6%. Laptele este procurat de un procesator care achită materia prima în baza unei formule unde este calculată și grăsimea laptelui. În așa fel, producerea laptelui este mai rentabilă pentru antreprenor.

Este adevărat, în comparație cu alte rase de vaci, Jersey este mai puțin productivă și putem mulge cam 21,5 litri de lapte pe zi. Totuși, urmare a aplicării unei formule care ia în considerare grăsimea laptelui obținem un preț rezonabil. Rasa Jersey a fost creată pe o insulă mică, cu același nume, situată în Canalul Mânecii, aproape de coasta Franței, dar care aparține Angliei. Am decis să cumpărăm anume această pentru că este mai rezistă la condiții climaterice mai aspre”.

Administratorul SRL „Agro Gogu”, susține că ar avea nevoie de un alt împrumut preferențial în valoare de peste 500 de mii de euro pentru procurarea utilajelor de procesare a laptelui și producerea cașcavalului. Grăsimea mare a laptelui produs de vacile de rasa Jersey este tocmai potrivită pentru un cașcaval de calitate europeană.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!