Ciocănitorile pot cauza pagube importante atât prin distrugerea fizică a stupilor, cât şi prin deranjarea familiilor de albine prin zgomotele pe care le fac (lovind stupii). Neliniştirea – agitarea albinelor este urmată de un consum mai mare de hrană şi apoi de diaree, ceea ce pot conduce la slăbirea sau chiar pierderea familiei de albine.
Statistic, a fost constatat că cei mai atacaţi sunt stupii mai vechi (lemn putrezit sau care are carii) şi în zonele cu crăpături. Alături de cicănitori, printre apicultori este cunoscut faptul că şi alte specii de păsări, aşa cum sunt piţigoii şi gaiţele, pot provoca pagube în stupină în timpul iernii, scrie revista-ferma.
Metode de protecţie împotriva ciocănitorilor:
- protejarea stupilor cu ajutorul unei plase de sârmă (cu ochiuri mici) așezată la o distanță suficientă de stup pentru ca ciocănitorile să nu mai aibă acces fizic la acesta. Se poate amplasa plasa doar în faţa stupului, pe latura cu urdinişul. Pavilioanele şi stupii grupaţi sunt mai uşor de protejat.
- montarea în apropierea stupilor de sperietori sub formă de fâşii din material plastic/folie sau material reflectorizant (CD-uri, oglinzi) care să „fluture” în vânt. Deasupra rândurilor de stupi se poate amplasa o sfoară/sârmă pe care sunt agățate folii colorate de plastic, doze de bere sau cutii de conserve. Dezavantajul acestei metode este acela că zgomotul poate deranja albinele.
- fâşii din folie de plastic care se prind cu pioneze pe zonele expuse ale stupilor. Aceste materiale incomodează ciocănitorile care nu se mai pot prinde cu ghearele de cutie.
- prin amplasarea de sperietori speciale pentru păsări.
Prezenţa unei pisici este o metodă simplă şi eficientă de a proteja stupina atât de păsări cât şi de rozătoare.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!