Zootehnie

Șobolani în cotețul găinilor: Cum îi depistăm și alungăm

Author: AgroExpert
Șobolani în cotețul găinilor - agroexpert.md

Șobolanii, precum și alte rozătoare, care vin pe lângă casă, ajung să intre și în cotețul de găini. Pe lângă bolile pe care le pot aduce cu ei, șobolanii vor ataca în bună măsură găinile și vor crea daune semnificative.

Ce pagube provoacă șobolanii la găini?

Șobolanii nu vor sta pe gânduri și vor ataca orice găină, precum și puii ei, din coteț. O va mânca acolo sau doar parțial. De asemenea, ouăle găinilor sunt în pericol atunci când șobolanii atacă, deoarece vor fi mâncate rămânând doar cojile, scrie cultivaprofitabil.

Cum spuneam și mai sus, șobolanii vor aduce boli în coteț, periculoase nu doar pentru păsări, cât și pentru om. În general vorbim de boli parazitare, virale, bacteriene, căpușe, păduchi etc.

Pot exista de asemenea și pagube materiale aduse cotețului, pereți sau podele distruse, hrana păsărilor consumată sau murdărită.

De ce atacă șobolanii găinile?

Să vedem acum care ar fi principalele cauze pentru care găinile sunt atacate de șobolani. Bineînțeles, șobolanii sunt mereu în căutarea hranei, astfel că își vor face loc în cuibare, cotețul păsărilor, precum și în orice zonă din împrejurul casei.

Dacă se simt în pericol, ei caută și adăpost. Pe lângă hrană și apă este la fel de importantă pentru șobolani, așadar și acesta poate fi un motiv pentru care atacă.

Dacă zona din jurul cotețului este neîngrijită sau există resturi de materiale sau gunoi, acest mediu îi va atrage. Iar dacă apare un șobolan, în scurt timp își va chema întreg grupul său.

Cum ne dăm seama că șobolanii au ajuns în cotețul găinilor?

  • Excremente – poate primele semne pe care le veți remarca sunt acestea, atât pe sol cât și pe nisip, în coteț.
  • Deteriorarea podelei, plasei – un alt semn des întâlnit sunt găurile sau diverse rupturi pe care le veți vedea la coteț, în diferite zone, exact de dimensiunea lor.
  • Coji de ouă sparte – atacul unor șobolani va lăsa urme inclusiv la ouă.
  • Găini stresate, gălăgie pe timpul nopții – Șobolanii vor fi activi pe timpul nopții mai mult, așadar veți avea ocazia să auziți unele sunete. De asemenea, după un atac al lor, găinile vor fi mai stresate, nu vor mai mânca, iar nivelul de ouat se va micșora.

Ce soluții avem?

  • Aparat cu ultrasunete – această variantă este inofensivă pentru șobolani, însă va avea capacitatea să îi alunge din zona în care se află cotețul. Mai simplu spus, aparatul va emite unele unde care vor irita doar șobolanii (precum și cârtițe, dihori). Dacă aveți iepuri, trebuie să-i mutați în afara razei de acțiune a aparatului.
  • Capcane – există pe piață mai multe tipuri de capcane pentru șobolani, fie ca o boxă cu ușiță, fie cu toc electric sau chiar capcane cu clei. Problema lor este că sunt periculoase pentru puii de găină și au o acțiune de combatere limitată.
  • Metode chimice – aici oferta este una amplă, însă trebuie să țineți cont că păsările trebuie să le mutați, să le izolați, atunci când puneți otrăvuri contra șobolanilor. Încercați să folosiți mai multe variante, nu doar una singură, deoarece șobolanii sunt inteligenți și pot sesiza pericolul, iar a doua oară să nu se mai întoarcă prin același loc.
  • Pisica – o metodă naturală de combatere a șobolanilor este pisica. Nu orice pisică va fi în stare să prindă șobolani. Atenție să nu utilizați otrăvuri în paralel cu această metodă.
  • Puteți pune împreună găinile în același adăpost cu gâștele sau curcile.

Din păcate, metodele tradiționale precum cenușa împrăștiată prin coteț, mirosul de lână arsă sau mirosul de plante precum pelinul, mușețelul, menta – au eficientă foarte mică în lupta cu șobolanii.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!