În perioada dintre culesuri, apicultorii trebuie să se implice într-o serie de activități esențiale pentru bunăstarea familiilor de albine. Reorganizarea cuibului și stoparea dezvoltării acarianului Varroa devin o prioritare. Despre lucrările ce trebuie efectuate în stupină și pregătirea pentru culesul principal la floarea-soarelui AGROEXPERT a discutat cu președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu.
„După ce se extrage mierea, este necesară o verificare și reorganizare a cuibului familiei de albine. Acest lucru trebuie făcut deoarece fiecare apicultor înțelege cum are loc procesul când se introduc ramele în grabă. Albinele nu sunt prea încântate de acest deranj. Astfel, este necesar să se realizeze controlul și reorganizarea cuibului în următoarele zile. Ramele care nu corespund trebuie scoase, inclusiv cele deteriorate și cele care nu au celule cu albine lucrătoare. Acestea trebuie plasate după diafragmă, la marginea cuibului și treptat se elimină.
Totodată, trebuie acordată atenție asigurării unui flux continuu de muncă pentru familia de albine. Unei familii de albine poate să îi trebuiască de adăugat niște faguri pentru depozitarea nectarului pentru viitorul cules. La altă familia poate trebuie de adăugat niște faguri pentru ca matca să depună ouă”, a declarat Andrei Zăgăreanu.
O altă prioritate este prezența mătcii, întrucât în urma scoaterea fagurilor cu miere, în multe cazuri se traumează unele mătci sau se strivesc. Astfel, apicultorul trebuie să aducă la normalitate familia de albine și să o pregătească pentru următorul cules.
„Pe lângă aceste lucrări, apicultorii se confruntă și cu problema acarianului Varroa în luna iulie. Pentru a stopa dezvoltarea, se recomandă efectuarea unei tratări anti-varroa după extracția mierii de tei. Una dintre metodele recomandate este utilizarea acidului oxalic, care poate fi administrat prin picurare, pulverizare Există și alte preparate disponibile pe piață”, mai punctează președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM).
Culesul la floarea-soarelui reprezintă ultima șansă pentru apicultori să obțină o cantitate de miere marfă. Andrei Zăgăreanu susține că în această perioadă trebuie să se asigure familiile de albine cu o masă suficientă de albine lucrătoare.
„Este necesar să asigurăm albinele cu spațiu în stup, în cazul celor verticali se realizează prin adăugarea corpurilor de stup suplimentari sau prin introducerea altor faguri în cazul celorlalte tipuri de stup”, spune expertul.
În alegerea câmpului de floarea-soarelui, experiența apicultorilor joacă un rol important. Nu toate soiurile secretă nectarul în cantități suficiente, iar condițiile climaterice și calitatea solului pot influența producția de nectar. De asemenea, în perioadele cu temperaturi ridicate, floarea-soarelui secretă o substanță lipicioasă care poate cauza dificultăți albinelor în întoarcerea la stup.
„Din cauza acestei substanțe, albinele se lipesc de calatidiul florii-soarelui și nu pot să se întoarcă în stup sau perișorii rămân încleiați și albinele se uzează. Respectiv, se micșorează populația albinelor. Apicultorii trebuie să atragă atenția la sfârșitul culesului de la floarea soarelui ca să contribuie cu un ajutor ca albinele să-și crească generația de albine pentru perioada de iarnă după cules”, recomandă președintele ANARM.
Citește și: Secretele extracției mierii. Cum se realizează corect procesul
Totodată, expertul subliniază că o prioritate în folosirea culesurilor de floarea-soarelui este transportarea la masivele care înfloresc eșalonat. Apicultorii se pot orienta să retransporte familiile de albini în plantații care înfloresc mai târziu, ca să le dea posibilitate albinelor să se pregătească pentru perioada rece cu rezerve de hrană.