Агроменеджмент

Cultivarea pomușoarelor: Modele de buget pentru producătorii începători

Автор: AgroExpert
modele/mini-bugete a zmeurului și afinului cultivat în teren deschis și protejat - agroexpert.md

În Republica Moldova, cele mai solicitate, culturi din gama pomușoarelor sunt căpșunul bienal, zmeurul și afinul. Pe plan internațional căpșunul, afinul și zmeurul. Despre aceasta susține expertul Dmitrii Dodica, Directorul companiei Anastasia Trading&Services SRL.

„Mulți producători începători nu ezită să investească din cauza lipsei parțiale informației practice, privind cheltuielile de investiții primare, profitul per ha, recuperarea investițiilor și piața de desfacere a producției date”, susține expertul.

Astfel, într-un grup specializat de pe Facebook, Dmitrii Dodica a elaborat câteva modele/mini-bugete a zmeurului și afinului cultivat în teren deschis și protejat, unde a încercată să includ aproximativ toate cheltuielile de investiții posibile pe care le are de înfruntat producătorul, prețuri medii de comercializare în câmp deschis și prețuri mici în teren protejat.

„Exemplele urmăresc informarea generală a celor ce doresc să investească în aceste sectoare și nu pot să se aprecieze care ar fi mai convenabil pentru el. Desigur costurile și profitul brut sunt flexibile si depind de mai mulți factori (distanța sistemului de irigare, perioada de fructificare, respectarea regimului de irigare și fertilizare, protecție, etc.). Nu s-au inclus la cheltuieli stația de fertigare și alte sisteme digitale prezente în teren protejat. Totodată, nu s-a referit în acest articol la căpșunul sezonier și remontant, dar care merită a fi luat în seamă, mai ales cel cultivat în teren protejat, rentabilitatea economică constituie minimum 250%, la soiurile timpurii și târzii, (zona de amplasare de Centru și Sudul RM) ”, mai punctează expertul.

Doar producătorii ce fac calitate și respectă tehnologia de cultivare vor avea succes în acest domeniu.

„Cultivarea zmeurului și altor arbuști fructiferi presupune uneori utilizarea unor P.U.F. sau normelor de irigare aplicate în perioada de vegetație. Orice model de business este individual, unde costurile și profitul o sa fie diferit de la caz la caz”, afirmă Dmitri Dodica.

Din datele bugetelor, putem concluziona că cel mai rentabil este cultivarea zmeurului în teren protejat, dar costurile de investiției sunt de 8 ori mai mari față de varianta în teren deschis.

Cel mai rentabil de cultivat afinul în teren protejat, soiurile timpurii în ghivece față de varianta în teren deschis, dar costurile de investiție primară sunt de 3,1 ori mai mari.

Expertul susține că inițierea unei afaceri trebuie să luam în calcul toți indicatorii economici enumerați mai jos. 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!