Агроменеджмент

În Republica Moldova vor fi create 10 camere agricole. MAIA a prezentat conceptul de funcționare

Автор: AgroExpert
camere agricole - agroexpert.md

Conceptul Camerelor agricole și viziunea de organizare a acestora au fost prezentate în cadrul unei ședințe cu participarea comunității agricole și a autorităților de resort. Acesta este dezvoltat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul oferit de USAID în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRRM).

În scopul adoptării și preluării celui mai optim model de organizare a Camerelor agricole, un grup de lucru constituit din colaboratorii MAIA și Consiliilor raionale, experții PCRRM și membrii comunității agricole au întreprins vizite de studiu în Slovenia și Austria, la începutul lunii mai.

Potrivit lor, în țările vizitate, Camerele agricole au un rol important în elaborarea politicii agricole și participă la implementarea acesteia. Camerele agricole sunt entitățile ce vor servi interesele fermierilor în raport cu autoritățile statului, având integrat și sistemul de consultanță agricolă, care oferă atât servicii publice de consultanță gratuite, cât și cu plată. Suplimentar, sunt responsabile de activitățile de promovare a sectorului în cadrul târgurilor, expozițiilor și altor evenimente publice.

Se propune ca în țara noastră, să fie create 10 Camere, finanțate atât din bugetul de stat, cât și din fonduri private (cotizații de membru, servicii, proiecte). Membri ai Camerelor agricole vor putea fi atât agricultorii cât și alte persoane fizice sau juridice care desfășoară activități în mediul rural sau activități agricole, altele decât fermierii.

Cadrul normativ privind crearea și funcționarea camerelor agricole va fi elaborat până la sfârșitul anului curent, fiind parte  a Planului de Acțiuni al Guvernului pentru anul 2023.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку