Агроменеджмент

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 24 по 30 января 2022 года

Еженедельная сводка новостей и статей, отобранных AgroExpert специально для вас.

Ivan Dobuleac: ”Creștem fructe gustoase, de calitate, pe care le vindem chiar din câmp”
Povestea producătorului de fructe Ivan Dobuleac începe în satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, prin anul 2009 când și-a înființat o societate comercială. Treptat, a cumpărat zeci de hectare de teren agricol în câteva sate din preajmă, astfel în prezent livada sa are o suprafață de 200 de hectare, unde crește în jur de 14 soiuri de mere, iar prune pe 45 ha, cireșe pe 2 ha și căpșuni pe 5 ha de câmp deschis.
Detalii.

Ion Maxim: ”Deși sunt de scurtă durată, cursurile sunt foarte utile pentru apicultori”
Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) susține apicultorii să-și dezvolte afacerile cu suportul programelor de finanțare, prin servicii de consultanță care-i ajută să acceseze atât fonduri nerambursabile, cât și subvenții din partea statului. Pentru a iniția apicultorii începători despre toate oportunitățile de care pot beneficia, ANARM a demarat ieri cursurile de instruire de scurtă durată, care potrivit președintelui ANARM sunt foarte utile și tot mai solicitate.
Detalii.

Roman Tabarcea: ”Starea culturilor de iarnă este una relativ bună, dar vom opta pentru îngrășăminte lichide”
Agricultorii urmăresc atenți câmpurile de culturi agricole semănate, mai ales că de ceva vreme problema legată de îngrășămintele azotate s-a accentuat. De regulă, acestea erau importate preponderent din Rusia și Ucraina, însă în prezent din cauza conflictului dintre aceste două state, căile de import sunt blocate. Am luat legătură cu Roman Tabarcea, administratorul societății ”LargoTerra” din satul Larga, raionul Briceni, care ne-a comunicat că situația nu este atât de gravă, culturile agricole se dezvoltă relativ bine.
Detalii.

Efim Cazac: ”Ne-am unit eforturile ca să diversificăm produsele apicole din raionul Soroca”
Efim Cazac din satul Hristici, raionul Soroca a studiat la Universitatea Tehnică, facultatea de arhitectură, însă dragostea pentru apicultură și-a spus cuvântul atunci când tânărul oscila ce activitate să desfășoare. Și cum bunelul și străbunelul au crescut albine, tânărul a decis să își încerce norocul în acest sector. Și cum se spune, celui nou îi surâde garantat norocul, Efim Cazac a reușit cu multă perseverență să își crească în câțiva ani stupina la 1000 de familii.
Detalii.

Va fi sau nu o nouă uzină metalurgică în comuna Pănășești, raionul Strășeni!?
În inima Moldovei, în comuna Pănășești, raionul Strășeni, pe terenul care este gestionat de subzona 8 (ZEL Bălți), peste un an, se preconizează că va fi construită de către compania OmniSteel o uzină metalurgică cu o capacitate de producție anuală de 100-150.000 de tone de oțel beton. La o distanță de 5 km de mănăstirea Căpriana, într-o zonă pitorească de codru, noua uzină metalurgică din Pănășești, va avea suprafața a spațiilor de producere de 12,5 mii metri pătrați, iar la întreprindere urmează să fie deschise 250 de locuri de muncă. Așa susțin investitorii, însă localnicii sunt îngrijorați pentru că uzina, cred ei le va genera probleme grave de sănătate, apele vor fi infectate cu particule de metal, produsele agricole obținute nu vor mai fi ecologice, iar copiii vor crește într-un mediu periculos.
Detalii.

Ион Скутару: «В 2022 году на посевах озимой пшеницы потребуются две обработки регуляторами роста»
В январе текущего года во многих районах Молдовы неоднократно отмечались периоды резкого усиления ветра. По наблюдению руководителя отдела продаж Консультационного бюро BASF Иона Скутару, это привело к сдуву верхнего слоя почвы и обнажению корней растений на посевах озимой пшеницы. Такое положение вещей, очевидно – опасное, смягчилось тем, что на большей части территории страны установился тонкий снежный покров, хоть как-то защищающий посевы от морозов. Тем не менее, высокие погодные риски, видимо, сохранятся до конца зимы. Значительная часть посевов из перезимовки выйдет сильно ослабленной. С учетом этого сельхозпроизводителем потребуется провести две обработки пшеничных поле регуляторами роста.
Детали.

Мировой азотный индекс продолжает снижаться вслед за стоимостью карбамида
Мировой азотный индекс Profercy продолжил свое резкое падение, потеряв 16,25 пункта до 387,16. С начала года индекс потерял около 56 пунктов.
Детали.

FinComBank - партнер проекта «Livada Moldovei»
FinComBank подписал соглашение о кредитовании с проектом “Livada Moldovei”, став его финансовым партнером. Таким образом, клиенты банка смогут воспользоваться финансированием для реализации самых амбициозных бизнес-проектов.
Детали.

Programele „Start pentru Tineri” și „Femei în Afaceri” în sudul țării
De susținere financiară nerambursabilă oferită de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Organizația Internațională a Muncii (ILO) vor beneficia 13 companii conduse de tineri, inclusiv femei din sudul Republicii Moldova, comunică ODIMM. Această inițiativă, agreată în cadrul Parteneriatelor Locale de Ocupare (LEP) din raioanele Căușeni și Cantemir, va oferi celor 13 afaceri susținere financiară nerambursabilă din partea statului în valoare de 1,73 mil. lei, contribuția proprie a tinerilor antreprenori în cadrul acestor proiecte investiționale fiind acoperită de Organizația Internațională a Muncii (ILO) și constituie circa 380 mii lei.
Detalii.

Peste 100 mii tone de mere moldovenești din recolta 2021 au fost exportate
În perioada lunilor august-decembrie 2021, Republica Moldova a exportat 104 mii tone de mere din recolta anului 2021, 93% din această cantitate au ajuns pe piața Federației Ruse.
Detalii.

Ananie Peșteanu, despre certificarea GLOBAL G.A.P. și interesul femeilor de a face agricultură
Ananie PEȘTEANU, doctor în pomicultură, participant la atelierul de informare în cadrul Programului de Extensiune lansat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a vorbit despre necesitatea de a se conforma schimbărilor climatice, despre elaborarea strategiilor de marketing, dar și despre cerințele de intrare pe piața UE. Iar elementul de bază pentru exportarea în UE, este obținerea certificatului Global GAP.
Detalii.

Polenul de floarea soarelui are efecte medicinale asupra albinelor
Cu populațiile de albine în declin, un nou studiu oferă speranța pentru un mecanism relativ simplu de promovare a sănătății albinelor și a bunăstării: asigurarea accesului acestora la floarea soarelui.
Detalii.

MAIA propune dublarea subvențiilor pentru agricultura ecologică
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) propune dublarea subvenției din partea statului pentru fermierii care vor să treacă la agricultură ecologică. Într-un proiect de hotărâre a Guvernului, elaborat de ministerul de resort, se propune și majorarea aproape două ori a subvenției din partea statului pentru apicultorii care vor să treacă la producerea mierii ecologice.
Detalii.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!