Растениеводство

Calendarul fermierului: Principalele lucrări agricole în luna iunie

Автор: AgroExpert
Principalele lucrări agricole în iunie - agroexpert.md

Luna iunie marchează începutul verii și este o perioadă crucială pentru fermierii și grădinarii care se străduiesc să asigure sănătatea și productivitatea culturilor lor. Cu temperaturi în creștere și zile mai lungi, activitățile agricole devin tot mai intense, iar lucrările din această lună sunt esențiale pentru pregătirea unei recolte bogate.

De la semănatul și plantarea culturilor târzii până la irigare și combaterea dăunătorilor, iunie aduce o serie de sarcini specifice care necesită atenție și grijă. În acest articol, îți spunem care sunt principalele lucrări agricole pe care trebuie să le efectueze fermierii în iunie pentru a se asigura că terenurile lor rămân fertile și culturile lor sănătoase, scrie Plant Master.

Principalele lucrări agricole în iunie în agricultură

Luna iunie este luna în care se continuă întreținerea culturilor prin prășire manuală și mecanică, precum și irigarea culturilor în sistemele de irigat.

În această lună se recoltează fânețele naturale și artificiale și se evaluează recoltele culturilor de păioase.

Este momentul pentru finalizarea pregătirii mașinilor pentru recoltarea fânețelor și cerealelor boabe.

Spre finalul lunii iunie se recoltează rapița, orzul boabe și grâul de toamnă.

În această lună se încep arăturile pentru cultura a doua și se continuă lucrările de întreținere în cazul culturilor prășitoare.

Se urmăresc fazele de vegetație la cerealele păioase pentru a se stabili momentul optim pentru recoltare.

În iunie se recoltează gramineele și leguminoasele perene, se strânge și se depozitează fânul.

Principalele lucrări agricole în legumicultură

În legumicultură, luna iunie este o lună în care culturile se irigă de câte ori este necesar. Se execută lucrările de îngrijire la culturile de tomate timpurii, ardei și vinete cultivate în solarii. În această lună se continuă recoltarea culturilor de varză timpurie, conopidă și gulioare în solarii.

În iunie se începe recoltarea tomatelor timpurii cultivate în solarii și se efectuează lucrările de copilit, palisat și carnit la culturile de tomate timpurii cultivate în câmp.

Este luna în care se seamănă morcovii pentru producția de toamnă și ridichile de iarnă. Se recoltează mazărea verde, cartofii timpurii, varza și conopida timpurie, precum și dovleceii.

În luna iunie se însămânțează fasolea verde și castraveții pentru producția de toamnă și se plantează varza și conopida de toamnă, varza roșie și guliile.

Țelina se plantează în a doua jumătate a lunii iunie.

Se prășesc manual sau mecanic și se fertilizează fazial culturile de bulboase, rădăcinoase, solano-fructoase și vărzoase.

Lucrări în iunie în pomicultură

În pomicultură, luna iunie este momentul pentru a se executa a doua prășilă în livadă și pentru fertilizarea suplimentară. Dacă luna este una secetoasă, pomii trebuie udați. Se fac operațiuni în verde la pomii din livadă: rărirea lăstarilor, îndepărtarea lăstarilor lacomi și a celor prea deși, precum și a drajonilor.

În această lună se efectuează rărirea definitivă a fructelor de măr, păr și piersic. Se efectuează palisarea ramurilor de mijlocul de susținere.

Se recoltează ultimele cireșe și căpșuni și se începe recoltarea vișinilor, a primelor piersici și caise.

Principalele lucrări agricole în iunie în viticultură

Luna iunie este propice pentru executarea prășilelor pentru a se menține solul afânat și curat de buruieni. Se continuă legarea lăstarilor și se îndepărtează copilii în stare erbacee. Este momentul oportun pentru combaterea bolilor și dăunătorilor, acțiune care se efectuează pe tot parcursul verii.

În iunie se mobilizează solul și se aplică erbicid pentru combaterea buruienilor. Se leagă lăstarii sau se introduc printre sârmele duble ale spalierului. Se ciupesc lăstarii în rod înainte de înflorire.

Lucrările lunii iunie în floricultură

Luna iunie este momentul în care se îndepărtează părțile ofilite ale plantelor de pe terasă și din balcon. Se aplică fertilizări, iar plantele se udă din abundență în zilele călduroase.

În iunie se pot semăna specii bianuale cu o perioadă mai lungă de vegetație, cum sunt degețelul, clopoțeii de grădină și garoafa turcească. Bulbii de lalele, narcise și zambile se scot din pământ și se pun la păstrare.

În grădina cu flori se efectuează lucrări de îngrijire: udat, prășit și aplicarea diverselor tratamente.

Se seamănă ultimele semințe de plante anuale. Toți arbuștii de un an care înfloresc primăvara trebuie tunși imediat după înflorire, pentru a asigura o înflorire puternică în anul care urmează.

Gazonul trebuie tuns regulat, operațiune care se realizează după-amiază târziu sau seara.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!