Растениеводство

La 1 grad sub zero, fiecare tufă de căpșun pierde până la 8% flori

Автор: AgroExpert
La 1 grad sub zero, fiecare tufă de căpșun pierde până la 8% flori - agroexpert.md

Este puţin probabil ca o brumă să dăuneze căpșunilor tinere. Cu excepţia cazului în care îngheţurile severe cad pe sol la sfârșitul lunii aprilie începutul lunii mai, când plantele sunt pregătite pentru înflorire și creștere a inflorescenţelor.

La 1 grad sub zero, fiecare tufă pierde până la 8% flori, iar o temperatură de -3°C va distruge chiar și 25%. Este necesară o monitorizare mai atentă a plantelor după îngheţuri – pistilul înnegrit indică faptul că nu va fi recoltă. Se întâmplă ca florile să fie păstrate și chiar să înflorească. Dar, cel mai probabil, fructele vor fi deformate și subdezvoltate și nu pot fi salvate. Informațiile se conțin în ghidul practic pentru agricultori „Bunele practici de creștere a fructelor, strugurilor și pomușoarelor în contextul schimbărilor climatice”, în capitolul privind Măsurile de adaptare și rezilienţa la schimbările și fenomenele climatice nefavorabile în sectorul cultivării căpșunului și culturilor bacifere, redactat de Valerian Balan, doctor habilitat în știinţe agricole, profesor universitar.

Gerurile de primăvară sunt periculoase, deoarece la o temperatură de minus 8°C, frunzele de căpșuni vor fi parţial deteriorate, chiar dacă sistemul radicular și inima nu vor fi atinse de un astfel de îngheţ. Dar la o temperatură de minus 11 grade sau mai mult, inima și sistemul radicular îngheaţă, iar frunzele de căpșuni îngheaţă complet.

Gradul de deteriorare a îngheţului la căpșuni poate fi determinat prin examinarea plantelor. Ţesutul deteriorat la rece devine maro.

Căpșunile afectate de îngheţ necesită o îngrijire specială. Este necesar să fertilizaţi plantaţiile cu îngrășăminte minerale. Îngrășămintele trebuie să conţină 35-45 kg/ha de azot, aceeași cantitate de fosfor și potasiu. Este recomandat ca tufele de căpșuni care prezintă daune severe la rizom să fie, cel mai bine, înlocuite cu altele noi.

Cum se protejează căpșunile de ger

Una dintre cele mai moderne, practice, convenabile și eficiente modalităţi de a proteja căpșunile de îngheţ este de a le acoperi cu agrofibre. Căpșunile pot fi acoperite la începutul lunii aprilie și îndepărtate după trecerea îngheţului din mai. Avantajele acestui material sunt că este ușor, poate fi utilizat timp de câţiva ani și nu interferează cu polenizarea florilor.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!