Растениеводство

Tăierile la mur: Cum se realizează corect

Автор: AgroExpert
tăierile la mur - agroexpert.md

Tăierile la mur au rolul de a asigura o dezvoltare corespunzătoare și o recoltă bogată. Operațiunile pentru întreținerea murului sunt necesare imediat după plantare.

Odată cu dezvoltarea primelor ramuri, se efectuează prima tăiere, numită tăiere de formare, considerată decisivă pentru întreținerea murului. Operațiunea are mai mult un rol selectiv și presupune eliminarea rămurelelor fragile sau bolnave.

Pornind de la baza plantei, se aleg 1 sau 2 lăstari dintre cei mai viguroși, care în anul următor vor da primele fructe. De regulă se optează pentru ramul sau ramurile principale crescute din mugurii amplasați direct pe rădăcină. Restul lăstarilor vor fi tăiați de la bază, lăsând crenguțele lungi de circa 8 - 10 cm.

În primăvara celui de-al doilea an, se aleg 2 - 3 tulpini viguroase care se scurtează la 1,20 - 1,30 m și se leagă de sârme, iar ramificațiile acestora se taie la 20 - 25 cm și se răresc, oprindu-se maximum 3, restul creșterilor se taie de la sol.

În primăvara anului patru se taie de la sol tulpinile care au fructificat în anul anterior și, în continuare, se aleg până la 6 - 8 tulpini fructifere la fiecare tufă, în funcție de vigoarea soiului care, se scurtează la 180 cm, adică la 25 - 30 cm deasupra ultimei sârme a spalierului. Informațiile se conțin în ghidul tehnic și economic „Pomi, arbuști fructiferi, căpșun”.

Creșterile laterale de pe tulpinile anuale fructifere se scurtează la 25 - 30 cm și se răresc la 15 - 20 cm. Lăstarii care cresc la baza tufei, la începutul luni iunie se răresc, oprind 6 - 8 creșteri care se palisează de sârmele spalierului.

Murul fără ghimpi din zonele cu temperaturi mai scăzute în timpul iernii se poate proteja peste iarnă prin desfacerea tulpinilor de pe sârmă și aplecarea lor pe sol cu întinderea de-a lungul rândului, fixarea de sol cu câte 1 - 2 brazde de pământ urmată de acoperirea cu paie, resturi vegetale, folie termoizolantă.

Pentru că la soiurile cu creștere semierectă, aplecarea tuturor tulpinilor este mai greu de realizat, încă din anul anterior de vegetație, noile tulpini se ciupesc de jos, la 3 - 4 frunze. În urma acestei intervenții se dezvoltă 2-3 tulpini anticipate mai puțin viguroase. Acestea se pot apleca către sol pentru a fi protejate fără a se desprinde din punctul de inserție. Până toamna aceste creșteri se palisează de sârmele spalierului, iar când depășesc ultima sârmă se ciupesc la 50 cm deasupra de aceasta.

Toamna, în prima parte a lunii noiembrie, înainte de apariția înghețului la sol, tulpinile care au fructificat se elimină de la suprafața solului, iar cele care au crescut în cursul anului respectiv se desprind de sârmele spalierului, se dirijează în poziție orizontală cât mai aproape de nivelul solului, se fixează de sol brazde de pământ și se acoperă.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!