Растениеводство

Viticultura: Rezistența plantațiilor super-intensive la condițiile meteo extreme

Seceta, îngheţul de primăvară şi grindina au cauzat pierderi semnificative sectorului viticol. Acestea ajung la 25-30% din volumul recoltei estimate inițial, iar o bună parte a plantațiior tradiționale riscă să piară definitiv. Însă, cum au rezistat intemperiilor plantațiile super-intensive de tip Pergola și Gable? Ce recoltă se așteaptă? Răspuns la aceste întrebări ne-a oferit Andrei Botezatu, specialist în producerea strugurilor de masă în cadrul proiectului APM.

,,Situația în cadrul plantațiilor de struguri de tip Pergola și Gable este pozitivă, deoarece ele dispun de irigare. În plantațiile super-intensive este imposibil să cultivi struguri fără irigare. Din acest considerent, viticultorii care plantează vii pe un sistem de suport respectiv, din start se asigură cu irigare.”

Însă, oricum și în aceste plantații seceta își are impactul său negativ. Dacă în anii precedenți irigarea se realiza o dată la șapte zile, anul curent aceasta se execută o dată la patru zile. Astfel, datorită irigării intensive, plantațiile de tip Pergola și Gable au suferit mai puțin.

,,Comparativ cu viile tradiționale, plantanțiile super-intensive au fost afectate în proporție mai mică de condițiile climaterice ale anului curent. Drept motiv este irigarea intensă menținută pe parcursul întregului sezon. De obicei, irigarea se realiza o dată la șapte zile, anul acesta era nevoie ca să fie făcută o dată la patru zile. Practic dublu.”, susține Andrei Botezatu.

Potrivit expertului, volumul recoltei a primelor plantații viticole, de anul III-IV, este de circa 35 tone/ha. Estimarea corectă și exactă va putea fi realizată după etapa de recoltare finală a strugurilor. 

,,Pentru august-septembrie, recomand viticultorilor să irige intensiv plantațiile de viță-de-vie, dar și să se orienteze la înființarea plantațiilor irigabile. Sunt investiții rezonabile și asigurate din punct de vedere a condițiilor climaterice extreme – secetă, grindină. Avantajele plantațiilor intensive? Pe o suprafață de un hectar, cu toate riscurile asigurate, poți obține o recoltă de patru ori mai mare, de calitate net-superioară, decât într-o plantație obișnuită”, a conchis Andrei Botezatu.

Conform registrului de vinuri, în Republica Moldova oficial sunt înregistrați cca 36.500 proprietari de plantații de viță de vie și 199 producători de vin, aproape 70% dintre ei având propriile plantații de viță de vie. Suprafața totală a plantațiilor de viță de vie în Moldova este de 124.000 de hectare. La moment sunt înregistrate în registrul vinului și viței de vie, 50.200 de hectare.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!