Cultivarea hibrizilor de floarea-soarelui în G.Ț. Cebotari Eugenia

Село/город Miciurin – район Drochia

Gospodăria Țărănească Cebotari Eugenia din satul Miciurin raionul Drochia. 

În sezonul agricol 2023, agroexpert.md, în colaborare cu specialiști, va monitoriza lotul demonstrativ alocat de întreprinderea agricolă pentru testarea producției de noi hibrizi de floarea soarelui.

Etapa 1. Condiții de semănat și starea plantelor în luna iunie 2023

Victor Șterebeț, agronom și Manager realizare semințe al companiei Wetrade: „Pe data de 12 mai, am decis să înființăm un lot demonstrativ, în care am semănat 15 (cincisprezece) hibrizi de floarea-soarelui de la companiile Lidea, Saaten Union Romania, Limagrain si MaySeeds. Scopul nostru a fost de a evalua modul în care acești hibrizi noi se dezvoltă în condițiile Republicii Moldova în anul 2023, în contextul în care anterior, pământul destinat pentru însămânțare nu a fost folosit pentru cultivarea culturilor. Acolo se afla o livadă, dar a fost defrișată”.

Astfel, în 2023 a fost alocat un teren demonstrativ de 10 hectare pentru testarea hibrizilor de floarea soarelui. 

Prelucrarea solului – Câmpul a fost afinat cu plugul și nivelat de două ori pentru a-l pregăti. Din acest motiv, semănarea floarei-soarelui a avut loc puțin mai târziu.

„De asemenea, s-a aplicat un erbicid total Superklin K 663 SL – 2l/ha, pentru a distruge buruienile. Situația a fost similară cu cea din alte zone, unde, după ce gospodăria a semănat câmpurile de producere, ni s-a pus la dispozitie și nouă semănătoarea pentru lotul demonstrativ”, susține Victor Șterebeț.

Rezerve de umiditate – la momentul semănării umiditatea din sol era la un nivel normal.  Cu toate acestea, câmpul prezintă o structură grea și, odată cu trecerea timpului, solul începe să se usuce și să se împietrească. Parcela de pământ a fost neglijată pentru o perioadă îndelungată, ceea ce a dus la lipsa unei structuri adecvate. Cu toate acestea, experții susțin că rădăcinile culturii se vor dezvolta în adâncime și vor putea utiliza substanțele nutritive prezente în straturile inferioare ale solului.

Semănatul – a fost efectuat cu semănătoarea JohnDeer.

Îngrășământ – a fost luată decizia de a nu aplica îngrășăminte pentru a evita costuri suplimentare. Întrucât solul a fost odihnit anterior, se vor aplica îngrășăminte suplimentare după ce cultura se va dezvolt , iar în același timp se vor realiza tratamente foliare.

Combaterea dăunătorilor și buruienilor – a fost aplicat un tratament cu erbicid împotriva buruienilor – Rimax 750 WG – 30 gr/ha. În prezent, floarea-soarelui din lotul demonstrativ este atacată de afide. Astfel, este recomandată efectuarea tratamentelor împotriva acestor dăunători pentru a preveni deteriorarea plantelor.

Starea fitosanitară – cultura se dezvoltă bine, iar stadiul de dezvoltare la a treia-patra pereche de frunze arată o creștere sănătoasă. 

„Este adevărat că dezvoltarea plantelor nu a fost uniformă în anumite zone, deoarece în momentul nivelării solului, umiditatea nu a fost distribuită uniform. Drept rezultat, unele semințe au rămas în zone mai uscate și au început să germineze mai târziu”, a mai declarat Victor Șterebeț. 

Etapa 2. Dezvoltarea culturii de floarea-soarelui. August 2023

AGROXPERT continua să monitorizeze lotul demonstrativ de floarea-soarelui din Gospodăria Țărănească Cebotari Eugenia din satul Miciurin, raionul Drochia.

Evaluarea vizuală a câmpului indică că starea dezvoltării culturii de floarea-soarelui este una satisfăcătoare, nefiind afectată de boli sau dăunători. Astfel, nu mai este necesară aplicarea de tratamente suplimentare pentru protecție datorită condițiilor favorabile în care se află plantele.

Având drept premergător o livadă, terenul pe care a fost semănată floarea-soarelui beneficiază de o bogată rezervă de substanțe nutritive.

Recentele averse de precipitații, în cantitate de aproximativ 15 mm, și cele anterioare de circa 10 mm, au contribuit la o evoluție satisfăcătoare a culturii.

În acest moment, toți cei 15 hibrizi de floarea-soarelui se află în faza de înflorire și legare, însă, datorită diferitelor perioade de dezvoltare a fiecărui hibrid, procesul nu este uniform. Depindem în mare măsură de polenizare și de prezența albinelor pentru a obține o recoltă reușită. Prognozele finale sunt încă incerte, mai ales că am demarat semănatul mai târziu, din cauza disponibilității utilajelor”, a declarat Victor Șterebeț, agronom și Manager realizare semințe al companiei Wetrade

обратно к списку