Valeriu Bivol, cu o experiență de peste trei decenii în domeniul agricol, conduce Gospodăria Țărănească „Bivol Valeriu Vasile”, din satul Bardar, raionul Ialoveni. Educația sa în domeniu include studii la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău și la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (actualmente Universitatea Tehnică din Moldova). Valeriu Bivol administrează 10 hectare de viță-de- vie, 14 hectare de teren arabil și 80 de ari de căpșuni. Acesta cultivă soiuri diverse de struguri, precum: Moldova, Prezentabil, Muscat Entarnii, Aligote, Rkatsiteli și Arcadia. Totodată, agricultorul respectă rotația culturilor, iar in acest an pe terenul arabil cultivă floarea soarelui.
În sezonul agricol 2024, Agroexpert, în colaborare cu experții independenți, a monitorizat setul de beneficii și răspunsuri provocate de Kelpak asupra randamentului culturii și calității strugurilor din această plantație vitcolă.
La sfârșitul lunii aprilie, a avut loc prima aplicare, marcând un moment crucial în ciclul de creștere al viței de vie. Kelpak a fost utilizat la soiurile Muscat Entarnii, la Moldova și la Arcadia.
„Am aplicat Kelpak atunci când lăstarii atingeau o lungime de 10 - 15 cm. Doza a fost de 3 litri per hectar. După înflorire, la formare bobițelor, plănuim a doua aplicație, apoi peste vreo două săptămâni de la etapa anterioară vom face a treia”, a precizat Valeriu Bivol.
La toate soiurile a fost aplicată aceeași normă - trei litri, însă viticultorul ia în considerare o a patra etapă la soiurile roșii.
„Ne gândim să facem o aplicație în plus la soiurile roșii. Aceasta ne-ar garanta o coacere mai bună a bobițelor”, susține acesta.
Valeriu Bivol a adăugat că este prea devreme pentru concluzii definitive în privința impactului Kelpak asupra recoltei sale, din cauza perioadei foarte reci și a stresului mare pe care vița de vie l-a suferit.
Potrivit specialiștilor, în contextul stresurilor cu care se confruntă plantele, Kelpak intervine pentru a asigura o creștere sănătoasă și un metabolism optimizat. Kelpak este o algă marină care se dezvoltă în condiții extrem de dificile, cu ape reci și curenți puternici. Cu toate acestea, această algă reușește să se dezvolte, atingând lungimi de până la 20 de metri și o masă de 40 de kilograme.
„Adaptându-se la mediul său sintetizează o serie de compuși bioactivi care, în agricultură, sunt extrem de benefici. Acești compuși oferă plantei rezistență la stres și corectează deficiențele nutriționale, contribuind astfel la creșterea și dezvoltarea sănătoasă a culturilor. În cazul viței de vie, boabele vor fi mai uniforme, mai mari și mai atrăgătoare. În cadrul vizitei în Moldova am avut posibilitatea sa vizitez ferme care lejer pot ține piept concurenței globale, totuși în unele cazuri poate fi nevoie de o analiza mai atentă a avantajului oferit de Kelpak, or cel mai clar argument al beneficiului Kelpak este cantitatea strugurilor PREMIUM, ce poate fi observat la sortarea și împachetarea strugurilor”, afirmă șeful departamentului de cercetare și dezvoltare și directorul de vânzări pentru SUA al companiei Kelpak, Riaan Lourens.
În urma aplicării primei etape de aplicare a biostimulatorului Kelpak la soiurile Muscat Entarnii,
la Moldova și la Arcadia au avut loc precipitații. Astfel, plantele se dezvoltă bine și au înflorit abundent. Cu toate acestea, efectele pozitive ale tratamentului sunt așteptate să fie vizibile mai aproape de recoltare.
„La această etapă este devreme pentru a observa modificări semnificative în creștere și dezvoltare. Diferențele ar trebui să fie vizibile în perioada următoare, mai ales în cantitatea și calitatea boabelor, acum la lăstari diferențe masive nu se văd”, a explicat producătorul Valeriu Bivol.
Datorită prezenței umidității, există un risc crescut de răspândire a bolilor în vița de vie. Nu sunt disponibile brațe de muncă pentru a efectua operațiile în verde, cum ar fi eliminarea lăstarilor și frunzelor în exces, iar procedura este amânată. Prin urmare, fermierul efectuează săptămânal tratamente preventive ale plantațiilor cu fungicide.
A doua etapă de aplicare a biostimulatorului Kelpak a fost efectuată după căderea florilor, respectând normele recomandate. Deși norma este 1:300, s-a constatat că și o diluție de 1:250 este eficientă și sigură, fără riscuri de efecte negative.
„Aplicarea depinde de masa foliară a plantei și de condițiile de umiditate. Este esențial ca soluția să fie aplicată corect pentru a maximiza absorbția de către vița de vie. Recomandăm o abordare flexibilă, ajustată la specificul fiecărei plantații”, a declarat reprezentantul Kelpak, Adrian Furculiță.
Biostimulatorul Kelpak este aplicat în trei etape distincte în ciclul de creștere al viței de vie, având ca obiective alungirea ciorchinelui, diminuarea impactului stresului, uniformizarea dimensiunii și colorării boabelor.
„Pentru a obține struguri uniform dimensionați și colorați, intervențiile multiple sunt esențiale. Primele aplicări sunt cruciale pentru dezvoltarea inițială a fructelor, iar aplicațiile ulterioare sunt adaptate nevoilor specifice ale soiurilor pentru a asigura o maturare optimă și o calitate superioară a recoltei. Trebuie să intervii o dată după formare setului de fructe, la un diametru de 3, 4 mm a bobiței. Apoi, după 10 – 14 zile mai intervii o dată, asta e strict pe dimensionarea bobiței și uniformizarea culorii. Dacă vrei să alungești și ciorchinele, atunci faci prima aplicare, atunci când lungimea lăstarului este de până la 10 cm. Important acolo că acea aplicare contribuie oricum și la lansarea în vegetație a plantei, iar în cazul în care avem riscuri de îngheț sau stresuri el contribuie la diminuarea impactului. Totodată, soiurile care au nevoie de colorare, de regulă roșii sau negri, atunci există a 4-a aplicare”, susține Adrian Furculiță.
Recoltarea strugurilor din Gospodăria Țărănească „Bivol Valeriu Vasile”, unde a fost aplicat biostimulatorul Kelpak, a fost efectuată pe 20 septembrie. Rezultatele nu au întârziat să apară, iar efectele acestui tratament asupra calității strugurilor sunt evidente. Despre aceasta precizează expertul în viticultură, Serghei Tutovan, doctor în științe agricole.
Concluziile analizei sunt bazate pe cuantificarea unui set de parametri tehnici care oferă posibilitatea obținerii unei înțelegeri pertinente a utilității biostimulatorului Kelpak.
Pentru asigurarea relevanței experienței, setul de date obținut se bazează pe analiza comparativă „în oglindă” a unui butuc cu aplicarea Kelpak și a unei plante unde Kelpak a lipsit din schema de aplicare.
Tabel 1 - Analiza indicilor de calitate în cadrul experienței Kelpak la struguri de masa
„Strugurii unde a fost aplicat Kelpak sunt mai lacși, ceea ce reprezintă un avantaj enorm. Astfel, evităm problema crăpării bobițelor, facilităm recoltarea și amplasarea lor în lădițe”, a explicat Serghei Tutovan, doctor în științe agricole, menționând că acolo unde sunt struguri mai compacți, problema persistă.
Un alt avantaj observat a fost faptul că strugurii tratați cu Kelpak au un ciorchine puțin mai gros, fapt ce contribuie la o păstrare mai bună a produsului.
„Ciorchinele mai gros influențează pozitiv capacitatea de păstrare și aspectul de marfă (marketabil). Știm bine că, odată ce strugurii sunt recoltați, începe o luptă contra cronometru pentru păstrarea viabilității lor. Acest aspect este important pentru producători, mai ales când este vorba de transportul și depozitarea pe termen lung a strugurilor”, susține expertul.
Totodată, Serghei Tutovan a subliniat că, în condițiile climatice actuale, caracterizate de o secetă extremă, gustul strugurilor nu s-a schimbat. Totuși, uniformitatea bobițelor este mai bună în varianta tratată, chiar dacă nu sunt bobițe care să depășească 20 mm în diametru.
Dimensiunea strugurilor este un alt aspect care a fost influențat de utilizarea Kelpak. Expertul a remarcat o ușoară alungire a ciorchinilor în varianta tratată, ceea ce poate fi explicat prin faptul că strugurii mai lacși au pedunculul (tulpina care susține ciorchinele) alungit.
Obiectivul aplicării algelor marine Ecklonia Maxima (Kelpak) în cadrul GȚ Bivol a fost pentru dimensionarea și îmbunătățirea calității a boabelor. Or datele cuantificate confirmă o dinamică pozitivă în ceea ce privește structura și dimensiunea boabelor și strugurilor.
Pentru acuratețea contextului, este totuși important de precizat că anul 2024 a fost o perioadă cu diverse anomalii severe și presiuni pe cultura strugurilor de masă care și-au lăsat amprenta pe recolta acestui an.
„În condițiile anului curent, cu o serie de stresuri care s-au suprapus, cu un climat dificil, cu un regim hidric dificil și fără irigare în cadrul plantației GȚ Bivol, calitatea recoltei a avut de suferit, dar rezultatele obținute cu Kelpak sunt evident mai bune. Varianta tratată clar domină, cu o proporție mai mare de struguri de categoria întâi și categoria a doua”, a concluzionat expertul în viticultură, Serghei Tutovan.
Mai multe informații despre biostimulatorul Kelpak, pot fi citite aici: link