Cu o istorie bogată începând din 1979, FPSP Răuțel, cunoscută și sub numele de Fabrica de prelucrare a semințelor de porumb din Răuțel S.A., este liderul industriei moldovenești în producția de semințe de porumb hibride.
În sezonul agricol 2023, agroexpert.md, în colaborare cu specialiști, va monitoriza parcelele alocate de întreprinderea agricolă pentru testarea producției de noi hibrizi de porumb Saaten Union, Limagrain și Lidea.
Victor Șterebeț, agronom și Manager realizare semințe al companiei Wetrade: „Pe data de 18 mai, am decis să înființăm un lot demonstrativ, în care am semănat 25 de hibrizi perspectivi de porumb, provenind de la companiile Saaten Union, Limagrain și Lidea, unde noi suntem distribuitori oficiali. Scopul acestui lot este de a evalua modul în care acești hibrizi noi se dezvoltă în condițiile Republicii Moldova în anul 2023. Am comparat acești hibrizi cu cei din anii trecuți, precum ES Method, ES Mylord, ES Spartan, ES Kelara, Sum 405 și Sum 305, unde compania Wetrade este distribuitor oficial și singura pe piață cu această ofertă pentru gospodăriile noastre agricole”.
În 2023 a fost alocat un teren demonstrativ de 12-hectare pentru testarea hibrizilor de porumb. Dar în acest lot demonstrativ urmărim dezvoltarea hibridului cu mare potențial în Republica Moldova - ES Mylord și LID 3306C.
Cultura de dinaintea porumbului a fost floarea-soarelui. Totuși, din cauza condițiilor climatice nefavorabile de secetă, nu a fost posibilă obținerea rezultatelor.
Prelucrarea solului – a fost afânat cu un scarificator.
Rezerve de umiditate – la momentul semănării solul era puțin uscat din cauza perioadei târzii. Astfel, a fost luată decizia de a amplasa semințele într-un strat umed, până la adâncimea de aproximativ 8 cm.
Semănatul a fost efectuat cu utilajul agricol Gaspardo cu 6 rânduri.
Îngrășământ – 120 de kg de nitroamofos la semănat.
Combaterea dăunătorilor și buruienilor – La două trei zile de la semănat, când se înregistra prezența buruienilor în câmp, a aplicat un ierbicid total Klinik 360 SL, într-o doză de 2,5-3 litri pe hectar. La începutul dezvoltării plantelor a fost întâlnit dăunătorul Rățișoara, însă nu s-a manifestat în mod semnificativ deoarece semințele au fost tratate cu fungicid și au fost prelucrate corespunzător. Este planificat ca la sfârșitul săptămânii să fie aplicat ierbicidul pe frunze, Pride 105 OD, la o doză estimată de 1-1,2 litri pe vegetație. Ulterior, în funcție de dezvoltarea plantelor, vor fi luate în considerare aplicarea unor îngrășăminte foliare.
Starea fitosanitară la momentul semănatului a fost considerată normală. Până în prezent nu au avut loc precipitații, dar experții speră că vor cădea în viitorul apropiat. La aproximativ a 7-8-a zi după semănat, frunzele de porumb erau deja vizibile, indicând o dezvoltare sănătoasă a plantelor. Între timp, rădăcinile se dezvoltă, pătrunzând adânc în sol în căutarea umidității.
„Prioritatea este să așteptăm dezvoltarea culturii înainte de a aplica îngrășămintele. Se observă diferențe între hibrizii. Această diferență este normală deoarece fiecare hibrid și selecție are caracteristici specifice în ceea ce privește momentul de pornire în creștere, în funcție de dimensiunea bobului. Astfel, se pot observa hibrizi cu 4 frunze, alții cu 5 sau chiar 6 frunze în stadiul de dezvoltare”, a mai declarat Victor Șterebeț.
În ajunul campaniei de recoltare, plantele de pe câmpul experimental alocat de întreprinderea agricolă FPSP Răuțel pentru testarea producției de noi hibrizi de porumb Saaten Union, Limagrain și Lidea, au fost puternic afectate de temperaturile ridicate.
„În ultimele săptămâni, am înregistrat temperaturi de până la 40 de grade Celsius, iar la nivelul solului a fost chiar mai mare. Situația este atât de gravă încât porumbul, deși încă nu a ajuns la coacere fiziologică, se usucă prematur. Hibrizii timpurii, cu FAO 330, au reușit să formeze bobul, în timp ce ceilalți hibrizi au boabele încă nedezvoltate până la capăt, departe de a fi coapte din punct de vedere fiziologic, așa cum ar fi normal”, a declarat Victor Șterebeț, agronom și Manager realizare semințe al companiei Wetrade.
În plus, pe lotul experimental s-a înregistrat un focar de Diabrotica virgifera, sau cum i se spune popor - viermele rădăcinilor de porumb. Cu toate acestea, din cauza temperaturilor foarte ridicate, impactul acestui dăunător nu a fost atât de grav precum se anticipa.
„Recolta de porumb s-a format deja în mare parte, iar chiar și eventualele ploi nu vor avea un impact semnificativ. Aceste precipitații pot ajuta doar hibrizii de porumb târzii să-și mențină starea și să nu se usuce complet, deoarece aceștia au frunzele încă verzi. Estimăm că vom putea recolta doar aproximativ 30% din producția așteptată. Hibrizii de porumb cu FAO 350 au boabele zbârcite, iar producția se situează mult sub potențialul anticipat, nici măcar la jumătate”, a conchis Victor Șterebeț.
Recoltarea porumbului pe parcelele alocate de întreprinderea agricolă FPSP Răuțel a fost efectuată pe 30 octombrie. Anul acesta a fost extrem de complicat în ceea ce privește condițiile climatice pe întreg teritoriul țării. Potrivit agronomului, la lotul de la Răuțel, sperau să obțină o recoltă de peste 5 tone, poate chiar 6 tone. Cu toate acestea, rezultatele au fost mici din cauza a mai multor factori.
„În momentul recoltării, am constatat că avem o densitate de plante foarte scăzută pe hectar, cu un procent foarte mic de legare a știuleților. În mod normal, ar fi trebuit să avem în jur de 50.000 de plante pe hectar, dar în acest caz numărul lor era sub 20.000 de plante pe hectar. Seceta a afectat dezvoltarea uniformă a știuleților, am avut o polenizare slabă și o coacere prematură a boabelor, ceea ce a redus recolta finală”, punctează agronomul.
Totodată, roada de pe lotul reprezentativ de la FPSP Răuțel a fost compromisă și de focarul de Diabrotica virgifera (viermele rădăcinilor de porumb), precum și de invazia animalelor sălbatice (mistreți).
„Recomandările noastre sunt să ne pregătim de pe acum de o primăvară complicată, pentru că nu avem rezerve de umiditate în sol. Ar trebui să optăm pentru semințe certificate, cu o germinație de peste 95% care în mod obligatoriu să fie tratate cu fungicid. Dacă iarna o să fie călduroasă, atunci vor fi condiții favorabile pentru dezvoltarea dăunătorilor din sol, astfel, va fi necesar să realizăm tratări cu un insecticid ca de ex. Vamp 200 SP”.