Ultima stropire a pomilor înainte de venirea iernii: produse, recomandări

Articole

Tratamentul la pomi înainte de venirea iernii îi preocupă pe numeroși pomicultori care vor să se asigure că respectă tot calendarul stropirilor în livadă. Înainte de venirea iernii se poate face o ultimă stropire a pomilor fructiferi.

Aceasta nu este obligatorie și ține de schema de tratamente din livada respectivă, scrie Agrointel.ro.

Când se face ultima stropire din an la pomii fructiferi

Ultima stropire din an la pomii fructiferi se face înainte de venirea iernii. Se așteaptă momentul în care cel puțin jumătate din fructele pomului au căzut.

Momentul de aplicare a tratamentului la pomi înainte de venirea iernii trebuie să țină cont de vremea de afară. Nu trebuie să fie o zi cu vânt sau cu ploaie, iar temperatura de peste zi, când se face stropirea, să fie de peste 5 grade.

Cu ce se face stropirea pomilor înainte de venirea iernii

Stropirea pomilor înainte de venirea iernii se face cu produse pe bază de sulfat de cupru sau piatră vânătă. Concentrația recomandată pentru acest tratament este de 3% sulfat de cupru, adică se dizolvă 300 de grame de produs în 10 litri de apă.

Ultimul tratament din an la pomi se mai numește și stropire albastră datorită culorii produsului aplicat.

La stropirea cu piatră vânătă se recomandă să adăugați și uree în concentrație de 5% (500 grame în 10 litri de apă), astfel frunzele vor cădea mult mai ușor și nu vor mai fi sursă de infecție pentru anul viitor. Acest ”supliment” de uree este recomandat mai ales la pomii care îți păstrează frunzele până în ianuarie, precum mărul sau gutuiul.

Tratamentul cu ulei horticol înainte de venirea iernii

Tratamentul cu ulei horticol nu se recomandă în această perioadă, dar el poate fi efectuat dacă pomicultorul se confruntă cu infecții majore în plantație.

Dacă aplicați ulei horticol toamna, se recomandă ca tratamentul să fie repetat în primăvară și să fie cumulat și cu un tratament cu produse pe bază de cupru precum Champ sau Funguran, în concentrație de 0,3%.

Tratamentul cu ulei horticol se poate aplica după căderea tuturor frunzelor. Stropirea se poate face iarna, în ferestrele cu vreme bună și temperaturi pozitive. Cele mai bune rezultate se obțin la aplicarea uleiului horticol primăvara, în perioada de umflare a mugurilor, până la dezmugurit.

Când se recomandă stropirea pomilor înainte de venirea iernii

Stropirea pomilor înainte de venirea iernii este recomandată în livezile care au avut o încărcătură mare de boli în decursul anului. Stropirea albastră are rol de a combate rezerva de fungi și alți agenți patogeni care cauzează boli precum rapăn, monilioza, bășicarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, pătarea roșie a frunzelor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку