Rolul asociațiilor din domeniul agricol ar trebui să fie acela de a ghida fermierii în ceea ce privește alegerea culturilor agricole pe care să le producă. De această părere este expertul Iurie Rija, care punctează că în orice activitate economică sunt riscuri.
„Sunt momente în care producătorii au depozite pline și nu au vândut la prețuri cât de cât rezonabile și acum se plâng pe stat că dau faliment.... Cu cine se consultă acești agricultori atunci când produc grâu de 3 ori mai mult decât necesitățile interne? Tocmai asociațiile trebuie să-și asume rolul de a îndruma fermieri referitor la ce culturi să producă și nu pentru ai organiza la proteste”, menționează Iurie Rija.
Potrivit expertului, costurile de producere la un hectare de grâu și orz au ajuns la 13-14 mii lei, la rapița 15-16 mii, iar la porumb și floarea-soarelui în jur de 14-16 mii. Astfel, costurile de vânzare a produselor nu acoperă costurile de producere, situație atestata și in UE.
„Aplicarea mecanismelor de susținere prin plăți directe la hectar ar trebui să vină pentru susținerea producătorilor pe linia de plutire”, punctează Iurie Rija.
Astfel, expertul este de părere că trebuie să existe o hartă a câmpurilor cu predecesori și analiză economică și un plan de producție, care să fie elaborat de autorități.
„La momentul însămânțării și recoltării ar trebui să existe un plafon pentru prețurile la substanțe chimice, îngrășăminte și combustibil, ținând cont de norma cerută pentru fermă. Mai este nevoie de diversificarea culturilor cu alte culturi cu marjă mare. De exemplu: tutun, sfeclă, in”, a concluzionat expertul.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!