În ciuda îngrijorărilor ce pot apărea în rândul apicultorilor față decalajului de temperatură înregistrat în ultimele zile, Președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu subliniază că acest fenomen nu este neapărat o amenințare pentru albine. Ba din contra, specialistul susține că vremea de afară aduce beneficii.
„Nu trebuie să ne îngrijorăm prea mult în legătură cu decalajul de temperatură, deoarece albinele sunt capabile să se descurce autonom. Ele și-au constituit deja rezerve de hrană, nectar și polen proaspăt și își continuă acum dezvoltarea încet, folosindu-se de aceste rezerve din cuib. Singura preocupare ar putea fi temperatura mai scăzută decât normalul, care ar putea încetini dezvoltarea continuă a familiei de albine. Cu toate acestea, în prezent, totul este în regulă, deoarece aceste fluctuații de temperatură nu reprezintă o problemă semnificativă”, susține expertul.
O încetinire a dezvoltării familiilor de albine ar putea fi observă de apicultorii care au introdus deja faguri noi pentru construcție, dar acest aspect nu afectează semnificativ puterea familiei de albine. Cu toate acestea, în ansamblu, situația este sub control și nu reprezintă o problemă.
„Este esențial ca apicultorii să fie conștienți de starea familiilor de albine și să intervină în administrarea hranei în cazul în care rezervele existente sunt insuficiente. În perioadele reci, când albinele nu pot colecta nectar proaspăt, este necesară administrarea siropului invert sau a altor surse de hrană”, susține Zăgăreanu.
Pentru a gestiona eficient aceste situații, apicultorii trebuie să mențină materialele termo-izolatoare în partea superioară a stupului și să evite lărgirea cuibului în exces.
Nu există riscul pronunțării fenomenului de roire
O întrebare frecventă în aceste contexte este legată de riscul ca albinele să intre în frigurile roirii prea devreme. Președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova susține că nu există riscul pronunțării fenomenului.
„Abia acum, în timpul înfloririi rapiței, putem observa familii de albine care s-au dezvoltat mai intens. Aceasta este o perioadă în care ritmul de creștere al familiei de albine încetinește, iar temperaturile mai scăzute sunt benefice atât pentru plantele melifere, cât și pentru albine, care intră într-o fază de repaus, pregătindu-se pentru următoarea perioadă de cules”, afirmă specialistul.
Te-ar putea interesa și: Culesul la rapiță - Recomandările expertului pentru apicultori
Beneficii ale perioadei reci
Din contra, aceste variații ale temperaturii pot fi chiar benefice, susține Andrei Zăgăreanu.
„Pentru noi, apicultorii, este cu adevărat încurajator să știm că după aceste ploi vom avea o cantitate mai mare și mai sigură de nectar, ceea ce va conduce la o bază meliferă mai bogată și mai stabilă. Implicit, vom avea cules mai bogat. Acest lucru ne aduce bucurie și optimism”.
Totodată, expertul susține că în mod normal, în această perioadă ar fi trebuit să avem înflorirea salcâmului, care ar putea crea dificultăți pentru cei care doresc să obțină miere monofloră de salcâm și care au culturi de rapiță în vecinătate
„Temperaturile mai scăzute în prezent împiedică înflorirea timpurie a salcâmului alb, ceea ce este benefic pentru calitatea și sortul mierii”.
Recomandăm și: Polenizarea ca afacere: Cât de posibilă este în Republica Moldova?