В мире

Sunt sau nu sunt mai sănătoase produsele ecologic certificate?

Dacă întrebi lumea din Moldova de ce caută produse eco, vor răspunde ”Pentru că nu conțin chimicale, E-uri… Pentru că sunt sănătoase”.

Dacă întrebi un chinez, va spune ”Pentru că ele sunt pure. Sunt curate.”

Majoritatea occidentalilor la această întrebare vor răspunde ”Pentru că ele nu dăunează mediului, pentru că ele susțin un viitor mai sigur, pentru următoarele generații”.

Toate aceste motive sunt corecte într-o măsură sau alta, dar ele indică preferințele regionale, și anume în Europa de Est, inclusiv Moldova, consumatorii asociază produsele eco cu propria sănătate, și sănătatea copiilor săi. Mai mult decât cu starea ecologică în care se află Planeta sau țara sa.

Și nu e nimic rău în faptul că omul se îngrijește de sănătatea sa. Și o leagă de ceia ce pune în farfurie zi-de-zi.

Sănătatea stă și la baza celor patru principii pe care de construiește filosofia agriculturii ecologice. Dar aici este o diferență între percepția unui consumator și esența agriculturii ecologice.

Principiile agriculturii ecologice pun la bază sănătatea Solului. Asta este cel mai important – un sol sănătos, dacă ne dorim să facem agricultură ecologică. Fermierii ecologici depun cele mai mari eforturi și investiții anume în sănătatea solului, căci de aici vor urma și celelalte.

Un sol sănătos va produce culturi sănătoase. Plantele sunt mult mai rezistente la boli și la dăunători dacă cresc într-un sol sănătos. Fie că sunt plante pentru consumul uman, fie că sunt pentru furaje la animale. Ca și plantele, animalele la o fermă sunt mai sănătoase, cu imunitate înaltă, și nu necesită antibiotice de profilactică, dacă se află pe terenuri sănătoase și consumă furaje sănătoase.

Respectiv, oamenii care consumă produse din plante și din animale sănătoase, cultivate la ferme ecologice, din sol sănătos, au mai multe șanse să fie sănătoși. Este o continuitate logică, mai mult decât demonstrată științific.

Și nu în ultimul rând, un sol sănătos, cu culturi și animale sănătoase, cu oameni sănătoși, contribuie la un mediu înconjurător sănătos și sustenabil pentru viitor.

Așa explică agricultura ecologică sănătatea: de la un sol sănătos, la un viitor sănătos, cu plante, animale și oameni sănătoși în el.

Sănătatea omului nu este privită izolat, ca un scop în sine, atunci când este vorba despre produsele certificate ecologic. Nu este posibil să crești/vinzi/consumi produse sănătoase, fără să te îngrijești în primul și în primul rând de sol. Apoi de plante și viețuitoarele de pe teren.

Și încă, sănătatea omului este influențată nu doar de mâncare, dar și de genetică (condițiile cu care se naște omul), de stilul de viață și de starea mediului înconjurător, sau cât de poluat este acesta.

Din acești patru factori (mâncarea, stilul de viață, genetica, mediul) noi putem influența doar propriul stil de viață și alimentația. Deci alegerile pe care le facem atunci când cumpărăm un produs sau altul vor contribui doar parțial la starea noastră de sănătate. Și dacă alegem să procurăm produse ecologic certificate, trebuie să apreciam în primul rând faptul că ele au fost crescute pe un sol sănătos, îngrijite de un fermier care se gândește la viitorul Planetei. De dorit ca aceste produse să fie locale și de sezon. Pentru că un fir de sparanghel ecologic importat din Peru pe timp de iarnă aruncă în aer mai multe emisii decât un fir de sparanghel crescut local, dar fără certificat ecologic. Alegerile noastre pot fi simple, dar motivele din spatele lor deseori sunt complexe.

Deci sunt sau nu sunt mai sănătoase produsele eco certificate? Da, desigur, mai ales dacă sunt crescute local și în sezon. Dar sănătatea noastră personală nu va fi neapărat influențată direct și imediat. Mai curând, întrebarea este despre sănătatea viitoarelor generații și despre ”pe cel fel de planetă vor trăi copiii noștri”.

Acest articol a fost scris în cadrul campaniei de informare și conștientizare a conceptului Eco pentru consumatori, prin intermediul mijloacelor mass-media. Campania este susținută de către People in Need Moldova cu suportul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare

Источник: etnogastronomica.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!