Republica Moldova a redus tariful pentru tranzitul cerealelor din Ucraina cu 27%. Informația a fost confirmată pentru AGROEXPERT de către șeful serviciului comercial al Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM), Dumitru Prohnițchi. Acesta a menționat că CFM a făcut publice condițiile de transportare a cerealelor și a altor mărfuri în regim de tranzit anul trecut.
„Nu este vorba de import-export, ci anume de tranzit. Marfa vine dintr-o țară străină, traversează teritoriul Republicii Moldova, dar nu se oprește aici, marfa nu se descarcă, ci pleacă în altă țară”, a explicat Dumitru Prohnițchi.
Reprezentantul CFM a precizat că pentru a stimula volumul de tranzit și a crește veniturile întreprinderii, au fost stabilite anumite reguli pentru toți expeditorii din Moldova, nu doar pentru cei din Ucraina sau alte țări. Reducerile la tarifele feroviare sunt condiționate de îndeplinirea volumului stabilit de transport, iar toți expeditorii sunt agenți economici înregistrați în Republica Moldova, deci contribuie la bugetul țării.
„Da, sunt reduceri, dar ele sunt condiționate. Condiție este îndeplinire volumului stabilit de transport pentru toți expeditorii, nu doar pentru cei din Ucraina, din România sau alte țări. Toți expeditorii sunt agenți economici înregistrați în Republica Moldova, deci achită impozite din veniturile lor. Astfel, noi am dat un instrument, pentru a atrage mai mulți clienți pe cale ferată”, susține Prohnițchi.
Acesta afirmă că măsurile nu vizează favorizarea unei țări sau a unei companii, ci sunt concepute pentru a stimula industria de tranzit feroviar în ansamblu.
„Nu vorbim de prioritizarea unei țări, companii sau a unui tip de produs, pentru că sunt mai multe tipuri de mărfuri în această listă”, a subliniat șeful serviciului comercial al Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, Dumitru Prohnițchi.
El a adăugat că deciziile nu sunt luate pe termen scurt și sunt aprobate în cadrul ședințelor Comisiei de tarifare din cadrul întreprinderii.
Precizăm că, Asociația Forța Fermierilor a anunțat că Republica Moldova ar fi acordat pentru tranzitul cerealelor din Ucraina o reducere de 27% la aplicarea tarifului feroviar. În acest context, aceasta a cerut explicații de la autoritățile moldovenești.
„Dacă informația este adevărată, atunci această acțiune în situația actuală defavorizează și mai mult fermierii din țara noastră. Suntem solidari cu poporul ucrainean, dar nu cu prețul falimentului miilor de agricultori din Moldova”, se arată în informația publicată de Asociație.
Citește și: Fermierii susțin că RM ar fi redus tariful pentru tranzitul cerealelor ucrainene