В мире

7 probleme ce apar des la răsadurile de legume. Soluții

Автор: AgroExpert
răsad probleme fermieri -AgroExpert.md

Probleme ce apar des la răsadurile de legume. Din diferite cauze, producerea răsadurilor nu decurge cum trebuie: fie semințele nu geminează, fie răsadurile se alungesc prea mult sau se ofliesc și mor, important fiind să identificați cauza și să interveniți până nu pierdeți plantele. Prevenirea problemelor este cea mai bună soluție pentru a avea răsaduri sănătoase și puternice.

Cauza majorității problemelor la creșterea răsadurilor sunt greșelile făcute de legumicultoril – de la depozitarea necorespunzătoare a semințelor sau o alegere nereușită a solului pentru însămânțare și până la gestionarea greșită a plantelor tinere. Iată cele 7 probleme frecvente ale răsadurilor și informații despre cum puteți să le remediați, scrie agrointeligeta.ro.

7 probleme frecvente în creșterea răsadurilor de legume

Legumicultorii, în special cei începători, se pot lovi de diverse probleme și obstacole și nu pot găsi cauza, pentru a remedia problema în producerea răsadurilor. Dacă întâmpinați una dintre următoarele situații, avem sfaturile potrivite pentru a le soluționa pe fiecare dintre acestea.

Probleme la răsaduri: Nu apar lăstarii

Prima problemă la răsaduri poate fi depistată când semințele nu au încolțit și apariția lăstarilot întârzie.

Pot exista multe cauze pentru această situație. Pe lângă însămânțarea semințelor de calitate scăzută, în fazele inițiale ale pregătirii pentru creșterea răsadurilor, puteți face următoarele greșeli:

– uitați să dezinfectați recipientele și uneltele;

– nu înmuiați semințele și nu le procesați într-o soluție concentrată;

– alegeți sol nepotrivit;

– uitați să tratați solul;

– semănați prea adânc semințele.

Pregătiți corect semințele, recipientele, solul și uneltele pentru procesul de semănat.

Probleme la răsaduri: Plantele mor

Deși semințele încolțesc fără probleme, plantele tinere pot începe brusc să se întindă fără niciun motiv aparent și să moară.

Cauza poate fi observată cu ușurință dacă vă uitați îndeaproape la baza tulpinilor minuscule, iar aceasta poate fi reprezentată de diverse boli, cum ar fi pitioza sau putregaiul rădăcinilor. Acestea sun cauzate de diverși fitopatogeni (ciuperci și bacterii din sol), și se manifestă prin înnegrirea rădăcinilor, urmată de subțierea tulpinii. De multe ori, pe țesuturile afectate este vizibil și miceliu ușor abundent. De obicei, boala duce la moartea răsadurilor slabe, care se dezvoltă lent, în stadiul de apariție din sol.

Măsurile de prevenire a apariției bolilor includ dezinfecția solurilor înainte de însămânțare, dezinfectarea înainte de însămânțare a semințelor, respectarea practicilor agricole la creșterea răsadurilor (în special condițiile de umiditate și temperatură).

Măsurile de tratament sunt înmuierea semințelor, pulverizarea substratului și a răsadurilor sub rădăcină cu o soluție de orice fungicid biologic sau bactericid, inclusiv cu produse pe bază de Trichoderma.

Situația este opusă celei descrise mai sus – răsadurile devin mai subțiri și se întind, deseori aplecându-se într-o singură direcție.

Motivul cel mai probabil pentru alungirea răsadurilor este lipsa de iluminare la plantele tinere. În căutarea luminii, acestea se întind cu toată puterea până la cea mai apropiată sursă de lumină. Acest lucru este valabil mai ales în condițiile unor plantări dese, când plantele trebuie să concureze pentru resurse.

Dacă nu ați respectat momentul semănatului unei anumite culturi și a crescut prea devreme, răsadurile vor suferi de lipsă de lumină, se vor întinde și se vor slăbi. În principiu, pentru cultivarea răsadurilor în cameră pe rândurile de mijloc (peste 40-50 de paralele) în lunile de iarnă-primăvară, este necesară suplimentarea luminii, din cauza orelor scurte de zi din această perioadă. Puțină lumină înseamnă puțină energie pentru creștere și supraviețuire. În funcție de tipul de cultură, răsadurile pot avea nevoie de 11-17 ore de iluminare completă (iluminare de dimineață + lumină naturală în timpul zilei + iluminare de seară).

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!