8.000 de gospodării din Republica Moldova au primit de la FAO câte 50 de kilograme de cartofi pentru semințe. Scopul principal al acestui ajutor este de a sprijini producătorii mici în fața consecințelor crizei generate de războiul din Ucraina și de a încuraja extinderea suprafețelor cultivate cu cartofi.
Rețeaua FARM, împreună cu directorii Organizațiilor Regionale, au fost în fruntea efortului de distribuire a 400 de tone de cartofi, acestea fiind împărțite în raioanele Orhei, Cantemir, Ștefan Vodă, Edineț și Rîșcani, anunță Federația Agricultorilor din Republica Moldova.
Dialogul intens cu autoritățile locale, interacțiunea directă cu beneficiarii și dedicația emoțională au fost esențiale pentru a asigura succesul distribuției, spune directoarea executivă a Organizației Regionale FARM din Orhei, Vera Grozavu.
Ion și Olga Martiniuc cultivă în grădină o diversitate de produse, iar cartoful este nelipsit de pe masa lor. De obicei, produc exact cât au nevoie pentru consumul personal, iar o parte din cantitate o pun la încolțit și o pregătesc pentru plantare.
Totuși, din cauza recoltei mici de anul trecut, în această primăvară, au rămas fără semințe, astfel, cele 50 de kilograme pe care le-au primit, au fost de un real folos. Bărbatul apreciază ajutorul și speră ca în toamnă să aibă o recoltă bogată, așa cum deja se văd primele semne de creștere. Pentru Ion, această donație reprezintă un sprijin economic și o oportunitate de a-și îmbunătăți culturile și de a experimenta soiuri noi.
O altă beneficiară, Maria Matus, tot din Bulăiești, se bucură că și la ea semințele au început să se ivească din pământ, iar frunzele și tulpinile par a fi sănătoase. Femeia speră că anul acesta va reuși să lupte cu gândacii de Colorado fără a fi nevoie de multe tratamente chimice.
Ea își dorește să cultive un produs cât mai sănătos, deoarece din el se hrănesc trei familii – ea cu soțul și cele două fiice, care locuiesc în Chișinău, împreună cu soții lor.
Maria Matus planifica să cumpere anul acesta cartofi de semințe și preconiza să investească 1 000 de lei în ei. Femeia susține că voia să înnoiască soiul, deoarece cartofii pe care i-a crescut în ultimii zece ani, nu mai erau atât de productivi.
Asistența agricolă a fost posibilă datorită colaborării dintre Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Republica Moldova, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, Guvernul Japoniei și Guvernul Elveției.