Цены и Тренды

93% din floarea-soarelui pleacă din țară ca materie primă

Автор: Ilinca Fiodorov
Expert: Юрий Рижа
93% din floarea-soarelui pleacă din țară ca materie primă - agroexpert.md

În sezonul agricol iulie 2024 – aprilie 2025, sectorul procesării florii-soarelui din Republica Moldova a cunoscut un regres puternic, observat în structura exporturilor. Dacă exportul de semințe de floarea-soarelui a înregistrat un nou record absolut, atingând 532.243 de tone — cel mai mare volum din ultimele 4 sezoane —, exporturile produselor procesate, adică uleiul și șrotul, s-au diminuat foarte tare. În total, doar 18.120 de tone de ulei și 14.211 tone de șrot au fost exportate în sezonul curent, pe când în sezoanele precedente produsele date atingeau împreună peste 300.000 de tone anual.

Potrivit analizei expertului în agro-market, Iurie Rija, în sezonul agricol actual (iulie 2024 – aprilie 2025), proporția de floarea-soarelui exportată sub formă procesată (adică transformată în ulei și șrot) a scăzut pronunțat, ajungând la doar 7,4% din totalul exporturilor din lanțul floarea-soarelui.

„Cu alte cuvinte, peste 92,6% din cantitatea totală exportată a fost materie primă brută – semințe de floarea-soarelui neprocesate. Este o diminuare puternică comparativ cu sezoanele anterioare. Spre exemplu, în sezonul 2023/2024, ponderea produselor procesate era de 48,2%, adică aproape jumătate din materia primă a fost transformată în ulei și șrot în interiorul țării. În 2022/2023, procesarea a avut chiar o pondere majoritară: 67,8% din volumul total exportat a provenit din produse procesate. Situația create dă dovadă de o deturnare structurală a lanțului valoric: dintr-un model de export echilibrat sau chiar axat pe prelucrare, Moldova a regresat la o economie de tip primar, bazată pe vânzarea de materie brută. Acest fenomen are consecințe economice directe — prin pierderea valorii adăugate în economie — și afectează negativ perspectivele de dezvoltare industrială a sectorului agroalimentar”, explică expertul.

Reconfigurarea structurii exporturilor are un impact direct asupra veniturilor generate. Valoric, în sezonul iulie 2024 – aprilie 2025, exporturile din lanțul floarea-soarelui au adus economiei moldovenești 5,67 miliarde lei — cu 1,3 miliarde lei mai puțin decât în sezonul trecut și cu 2,2 miliarde lei mai puțin față de nivelul atins în 2022/2023.

„Reculul industriei procesatoare nu este întâmplător. Printre cauzele-cheie se numără prețul ridicat al materiei prime pe piața internă, în timp ce prețul uleiului pe piața internațională a fost scăzut, ca efect fiind redusă marja de profit la ulei. La toate acestea se adaugă interdicția asupra importurilor de semințe, cauzată de regimul de licențiere, care a împiedicat fabricile să procure floarea soarelui la prețuri competitive din regiune. Mai mult, statul nu a oferit nicio măsură de sprijin dedicată industriei prelucrătoare: noile măsuri de sprijin pentru industrii, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2025, nu includ procesarea uleiului alimentar, precum și producătorii nu beneficiază de compensații pentru costurile la energie electrică.

 

Totodată, o parte din responsabilitate revine și procesatorilor. Neachitarea la timp a livrărilor de floare în anii precedenți a subminat încrederea fermierilor, care s-au orientat în acest sezon către vânzarea directă la export. Situația creată trebuie să fie o lecție pentru toți actorii implicați. Fără o colaborare transparentă și corectă între producători, procesatori și autorități, Moldova riscă să transforme un sector care anterior aducea plusvaloare în economie într-un simplu furnizor de materie primă brută”, a conchis expertul.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!