Pentru a exporta lapte și produse lactate pe piața Uniunii Europene (UE), țările terțe trebuie să respecte cerințele ce se referă la sănătatea animalelor și siguranța alimentelor aplicabile în UE. În acest context, a fost elaborat un Ghid informativ, care are drept scop informarea producătorilor și procesatorilor referitor la producerea și prelucrarea laptelui și a produselor lactate în conformitate cu cerințele UE.
Ghidul a fost elaborat de experții din cadrul Proiectului „Reforma Climatului Investițional în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Suediei și implementat de Corporația Financiară Internațională (IFC) în colaborare cu specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Aceștia s-au întâlnit pe 11 octombrie 2023, în cadrul ANSA cu reprezentanții IP „Centrului Republican de Diagnostic Veterinar”, cu reprezentanții Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „Lapte”, dar și cu membrii Asociația Fermierilor Producători de Lapte, pentru a face o prezentare amplă a Ghidului.
Broșura oferă informații despre acțiunile, privind cerințele față de unitățile de producere și procesare a laptelui și a produselor lactate, pe întregul lanț valoric, identificând, astfel, pașii necesari pentru a deveni o unitate de procesare autorizată pentru exportul în UE.
Astfel, producătorii și procesatorii din domeniu sunt ghidați pe următoarele aspecte:
- Contextul juridic – norme privind siguranța alimentelor și igiena produselor lactate;
- Cerințele față de unitățile de producere a laptelui;
- Cerințele față de unitățile de prelucrare a laptelui;
- Obligația de autocontrol a operatorilor din sectorul alimentar;
- Măsurile pentru autorizarea unităților producătoare de lapte și produse lactate destinate exportului în Uniunea Europeană.
Ghidul poate fi accesat pe linkul: https://www.ansa.gov.md/uploads/files/Informatii%20publice/2023/DSPAOA/Milk_web.pdf