В Молдове

A fost inaugurată prima Centrală termică pe biomasă

La Chișinău a fost inaugurată prima Centrală termică pe biomasă, fiind integrată în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET). Centrala a fost amplasată la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Academiei de Științe a Moldovei.

Centrala Termică a fost construită în cadrul proiectului „Integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată", desfășurat în parteneriat cu Institutul de Fiziologie, Genetică și Protecție a Plantelor și cofinanțat din bugetul de stat, prin intermediul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare.

„Prestarea serviciilor calitative de termoficare în municipiul Chişinău este o prioritate pentru „Termoelectrica” SA, care are scopul să fie mai prietenoasă şi aproape de consumator.  Or, tocmai de aceea, pe lângă producerea tradițională de agent termic, întreprinderea s-a angajat, pentru prima dată, să implementeze o alternativă în acest sens şi să deschidă o centrală pe biomasă din surse regenerabile. Acesta este un fapt esențial pentru securitatea energetică a țării şi consolidarea efortului pe termen lung în diminuarea efectelor nocive ale schimbărilor climatice”, a declarat la ceremonia de inaugurare a centralei Veaceslav Eni, directorul general al „Termoelectrica” S.A.

Potrivit Larisei Andronic, directorul Institutului de Fiziologie, Genetică și Protecție a Plantelor,  această centrală vine să încununeze rezultatele studiilor efectuate în ultimii ani asupra posibilităților plantelor cu înalt potențial energetic.

„Am avut o colaborare productivă cu „Termoelectrica” SA, colegi de la alte instituții şi partenerii din Marea Britanie, şi am reuşit”, a spus Larisa Andronic.

„Acest gen de tehnologie ajută Republica Moldova să-şi asigure securitatea energetică. Sper că acest proiect va fi extins şi va fi implementat în mai multe regiuni ale ţării, nu doar în suburbiile capitalei”, a relevat Steven Mark Fisher,  ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova.

Costul primei Centrale termice pe biomasă integrată în SACET Chișinău se estimează la 1,7 milioane de lei, mare parte din sumă fiind alocată de „Termoelectrica” S.A.

În Republica Moldova, se alimentează centralizat cu energie termică municipiile Chișinău și Bălți, precum și prin intermediul a 12 cvasi SACET-uri localizate în câteva orașe mici din țară. Energia termică livrată în cadrul SACET Chișinău și Bălți reprezintă aproximativ 95% din totalul căldurii furnizate centralizat. Totodată, aproape 80% din energia termică livrată centralizat în cadrul SACET Chișinău este produsă în regim de cogenerare.

 ️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!