Activitatea independentă: Compensația oferită de stat nu va depăși 10 mii de lei

compensație activitate independentă - agroexpert.md

Guvernul a aprobat proiectul Regulamentului privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente. Asta, în contextul în care din 1 iulie curent activitatea de comerț nu va mai fi admisă în baza patentei de întreprinzător.

Pentru continuitatea desfășurării activității comerciale, contribuabilii au oportunitatea de a trecerea la un regim fiscal simplificat - activitatea independentă sau să se înregistreze într-o altă formă organizatorico-juridică.

Tranziția titularilor de patentă pentru desfășurarea comerțului cu amănuntul către regimul de activitate independentă, implică anumite cerințe suplimentare, care nu sunt prevăzute la moment pentru cei care desfășoară comerț în baza patentei de întreprinzător. Aceste cerințe presupun utilizarea echipamentului de casă și control, precum și alte elemente conexe acestei activități care presupun cheltuieli suplimentare. În acest sens, statul va compensa unele cheltuieli suportate în legătură cu inițierea activităților independente, pentru a încuraja desfășurarea activităților în afara regimului de patentă. 

Conform Regulamentului, solicitarea compensației se efectuează prin depunerea online a unei cereri de compensare, care va include informații despre numele, prenumele solicitantului de compensație; codul fiscal al solicitantului; seria şi numărul patentei, valabile la data de 31.12.2022; datele de contact; valoarea compensației solicitate; modalitatea de plată solicitată de beneficiar și adresa electronică (email) de comunicare.

Cererea semnată cu semnătura electronică calificată se depune prin intermediul formularului electronic completat pe pagina web oficială a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, până la data de 31 august 2023, inclusiv.

În același timp, în cazul în care solicitantul de compensație nu dispune de semnătură electronică calificată sau optează pentru o altă modalitate de depunere a cererii, acesta poate solicita prestarea serviciului respectiv în cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice sau al subdiviziunilor teritoriale ale Serviciului Fiscal de Stat.

Depunerea cererii prin intermediul subdiviziunilor teritoriale ale SFS se realizează prin completarea și semnarea cererii de către angajatul SFS, conform datelor furnizate de către solicitantul de compensație, care poartă răspundere pentru veridicitatea datelor prezentate.

Compensația se acordă o singură dată beneficiarului, mărimea plății fiind determinată în baza documentelor confirmative aferente cheltuielilor eligibile suportate, dar nu mai mult de 10.000 de lei (inclusiv TVA) per beneficiar.

Plata compensației se efectuează în termen de 30 de zile din data aprobării statutului de beneficiar.

Finanțarea activităților se va efectua din contul și în limitele alocațiilor stabilite în bugetul de stat pentru anul respectiv, prin modalitatea de plată selectată de beneficiar și disponibilă în cadrul Serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay).

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!