Aeroportul Mărculeşti, atractiv pentru investitorii din Germania

Инфраструктура

Aeroportul moldovenesc Mărculeşti are o anumită atractivitate pentru investitori, de exemplu, pentru Fraport şi Lufthansa Cargo din Germania, susţine administratorul Zonei Economice Libere (ZEL) "Bălţi", Marin Ciobanu.

Într-un interviu pentru Infotag, el a spus că aeroportul poate atrage investitori internaţionali graţie mai multor aspecte.

"De exemplu, prin reducerea kilometrajului zborurilor către destinaţia finală, luând în considerare aterizarea pe teritoriul Moldovei, realimentarea aeronavelor cu kerosen fără plata accizelor şi a taxei pe valoarea adăugată, ceea ce oferă economii semnificative a resursele financiare", a menționat el.

Potrivit lui, beneficiul statului din acest lucru va fi că în nordul Moldovei poate apărea un aeroport internaţional modern pentru transport marfă, care va oferi un impuls dezvoltării altor industrii conexe din această regiune.

"Dar acest lucru necesită resurse financiare mari, pe care Moldova nu le are. Dar le au investitorii străini. Şi ar trebui să fie implicaţi în rezolvarea acestei probleme. 

Lufthansa Cargo deţine scheme de logistică de zbor şi un aviapark. Partea moldovenească ar putea deschide o instalaţie de întreţinere a aeronavelor la aeroport. De asemenea, este important ca personalul aeroportului Mărculeşti, cu participarea de capital străin, să fie format în proporţie de 99% din cetăţenii Republicii Moldova", a spus el.

Întrebat prin ce ar putea interesa Moldova acest investitor german, Ciobanu a spus că aceste propuneri ar putea fi diferite.

"De exemplu, posibilitatea achiziţionării unei participaţii la o societate mixtă; transferul aeroportului în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani, cu condiţia de a deschide cel puţin 500 de noi locuri de muncă; oferirea permisiunii de a administra aeroportul, deoarece Lufthansa Cargo desfăşoară astfel de activităţi în 30 de ţări ale lumii", a declarat Marin Ciobanu, subliniind interesul manifestat de compania germană în aeroport.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

обратно к списку