В мире

Africa poate conduce lumea în abordarea schimbărilor climatice, dar are nevoie de finanțare

Автор: AgroExpert
africa, schimbări climatice - AgroExpert.md

La reuniunea COP27, s-a ajuns la un acord istoric între aproape 200 de țări pentru a înființa un fond - strâns din țări bogate, cu emisii mari - care să acopere „pierderile și daunele” pe care națiunile „deosebit de vulnerabile” le suferă din cauza schimbărilor climatice.

Liderii africani și alți lideri din Sudul Global au sărbătorit acordul, unii chiar l-au descris drept o „investiție în justiția climatică”. Acest lucru are sens, scrie REUTERS.

Dintre continentele locuite, Africa a contribuit cel mai puțin la schimbările climatice, reprezentând doar 2,7% din emisiile globale de carbon din 1751 până în 2017. Chiar și în 2020, în timp ce China a generat 23% din gazele cu efect de seră din lume, SUA 19% și UE 13%, Africa a produs doar 3,8%, iar cinci națiuni - Africa de Sud, Egipt, Algeria, Nigeria și Maroc - au reprezentat 75% dintre acestea.

Chiar și așa, o planetă cu o încălzire rapidă va răni cel mai mult Africa. Se așteaptă ca continentul să se încălzească de 1,5 ori mai repede decât restul lumii, acolo fiind situate 35 din cele 50 de țări care sunt cele mai vulnerabile la schimbările climatice.

Nefăcând aproape nimic pentru a crea criza, țările africane se confruntă cu riscuri fizice și socio-economice tot mai mari din cauza schimbărilor climatice.

Dar dacă aceasta este doar o parte din imagine? După COP27, reziliența și adaptarea la schimbărilor climatice au dominat discursul. Ceea ce pare să fie mai puțin proeminent este oportunitatea vastă de creștere economică care este disponibilă pentru Africa, pe măsură ce lumea se îndreaptă către un viitor cu emisii scăzute de carbon. Auzim mai puțin despre modul în care schimbările climatice oferă Africii șansa de a acumula câștiguri economice și sociale enorme în beneficiul oamenilor săi și al lumii prin decarbonizarea definitivă.

Dar Africa nu poate juca acest rol fără o justiție socială. Nu poți cere cuiva care supraviețuiește cu 2 dolari pe zi să facă ceva acum care este împotriva intereselor lui mâine, de dragul lumii peste 20 de ani. Trebuie să găsim modalități inteligente de a încuraja schimbarea comportamentului față de practicile climatice pozitive, făcându-le utilă din punct de vedere financiar pentru toată lumea, altfel vom vedea, de asemenea, niveluri tot mai mari de deplasări în masă și migrație.

Cu toate acestea, pentru a debloca oportunitățile și a se proteja împotriva riscurilor fizice și de tranziție reprezentate de un climat încălzit, Africa va trebui să atragă volume substanțiale de capital suplimentar. Decalajul actual de finanțare pentru adaptare și atenuarea schimbărilor climatice pe continent este estimat la aproximativ 200 de miliarde de dolari pe an. Țările dezvoltate au promis 100 de miliarde de dolari pe an pentru inițiative de decarbonizare și adaptare în Sudul Global, deși doar o fracțiune din aceasta curge în prezent.

Africa are un potențial uriaș de a-și valorifica activele naturale pentru binele populației sale tinere și în creștere și de a se asigura că face parte și contribuie la tranziția globală către zero net, dar are nevoie de capital pentru a face acest lucru.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!