В Молдове

Agricultorii din Cahul au discutat cu conducerea MAIA

Автор: AgroExpert
Agricultori discuții MAIA - agroexpert.md

Agricultorii din Cahul, care au fost afectați de secetă și au înregistrat pierderi agricole în anul 2023, au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și secretarul de stat Vasile Șarban. 

Discuțiile s-au referit în primul rând la procedurile de obținere a Avizului de atestare a impedimentului justificator (cunoscut și sub denumirea Certificat de forță majoră). La acest capitol, consultarea directă a agricultorilor este oferită de Camera de Comerț si Industrie a Republicii Moldova.

Un alt subiect discutat pentru a face față provocărilor iminente este restructurarea accelerată a afacerilor, fiind analizate efectele pe termen scurt și lung. La fel, s-a vorbit despre posibilitățile de obținere a accesului la finanțare în condiții favorabile, inclusiv prin crearea unui fond de garantare în sectorul agricol, se arată în comunicatul emis de MAIA.

Vizita a continuat la un fermier din satul Bucuria, care crește bovine pentru lapte. În prezent, proprietarul se confruntă cu dificultăți financiare legate de supraîndatorarea la băncile comerciale și instituțiile de microfinanțare.

În scopul identificării unor soluții practice, conducerea MAIA alături de fermier au evaluat necesitățile curente ale afacerii, au explorat direcțiile corecte și strategia potrivită de redresare financiară a afacerii. Fermierul a fost informat și despre posibilitățile proiectului AGGRI, care va fi lansat săptămâna viitoare și dispune de resurse financiare pentru dezvoltarea sectorului zootehnic. Până acum, sprijinul financiar obținut prin AIPA depășește 1 milion de lei, bani utilizați pentru rambursarea ratelor la credit, pentru procurarea animalelor și a tehnicii agricole.

Oficialii l-au vizitat și pe agricultorul Petru Mihov din satul Burlacu, proprietar a circa 2 mii de hectare de plantații cu pomi fructiferi, viță de vie și cereale. Potrivit agricultorului, calitatea de membru al unei cooperative îi permite să depoziteze producția, să extindă perioada de vânzare și să simplifice procesul de export.

Totodată, agricultorul reușește să facă rotația culturilor, având o planificare strategică a terenului agricol, fapt ce îi permite să sporească randamentul la orz și grâu. Pe măsură ce a acumulat cunoștințe și experiență, Petru Mihov a ajustat viziunea de dezvoltare a afacerii, iar pentru a-și realiza planurile, a apelat la măsurile de subvenționare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!