Agricultorii din comuna Jora de Mijloc și satul Susleni sunt primii beneficiari ai instruirilor organizate de Federația Agricultorilor din Moldova în parteneriat cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și OrhConsInfo, organizație membră FARM.
Atelierele organizate au două scopuri:
- de a informa agricultorii din raionul Orhei cum pot completa în regim virtual cererile de subvenționare pentru măsurile complimentare
- sensibilizarea agricultorilor de a se implica în combaterea corupției.
Criteriile de eligibilitate, modul de funcționare a platformei On-line, avantajele procesării documentelor în format virtual au fost explicate într-un limbaj simplu și accesibil de reprezentanta AIPA. Specialista le-a descris procesul pas cu pas, a dat exemple, explicat termenii și totodată i-a încurajat să-și facă semnătura electronică – ceea ce le deschide accesul și la alte servicii virtuale. Totodată, pentru a fortifica informațiile transmise, fermierii au primit și câte un exemplar al Ghidului de utilizare a Platformei de depunere On-line a cererii de subvenționare, instrument elaborat în cadrul aceluiași proiect, care are scopul de a populariza principiile de E-guvernare.
Ideea de a depune dosarele online a fost susținută de agricultorii prezenți la ateliere. Mai mult decât atât, aceștia s-au arătat deschiși de a încerca platforma, imediat ce vor fi anunțate apelurile pe platforma www.aipa.gov.md. Fermierii au întrebat dacă în viitorul apropiat se prevede ca toate cererile pentru subvenționare să fie procesate doar în regim virtual.
Igor Hacina din Susleni, producător de cereale, spune că ideea depunerii cererii online pentru subvenționare este una binevenită și chiar este așteptată de fermieri.
„Eu cred că pe lângă avantajul de transparență decizională, pe care ni l-ar oferi sistemul de depunere on-line, e o șansă și posibilitate de a grăbi și ușura procesul de lucru. Dar ne dăm seama că e nevoie de timp ca toate procedurile să treacă în format virtual”.
Agricultorii au apreciat atelierele și din considerentul că au putut comunica direct cu reprezentanții AIPA, mai ales în condițiile modificării Legii subvenționării și a Regulamentului de subvenționare. Astfel, pe lângă informația furnizată în cadrul instruirilor, agricultorii au adresat o serie de întrebare personalizate, legate de alte măsuri de subvenționare. În unele cazuri, agricultorii au primit răspunsurile imediat, iar în altele, aceștia le vor primi în cel mai scurt timp.
Iurie Hurmuzachi, directorul adjunct FARM, i-a încurajat pe fermieri să utilizeze această platformă și a subliniat că datorită respectării principiilor de E-guvernare se creează un mediu favorabil, atât pentru combaterea fenomenului corupției, cât și la creșterea economică și socială a țării.
„Odată cu implementarea principiilor de E-guvernare, favorizăm transparența decizională, simplificarea și eficientizarea procedurilor de lucru, economisirea resurselor umane și totodată credibilitatea că putem face lucrurile să funcționeze în mod democratic, în care putem urma un parcurs asemănător a țărilor Nordice”.
Partea a doua a atelierelor, unde s-a discutat despre fenomenul corupției și mecanismele de combatere a acesteia a fost una dinamică. Agricultorii s-au expus și au discutat despre integritate, transparență și experiența statelor vecine și au propus soluții de a combate acest flagel.
Atelierele de informare sunt organizate în perioada 9 – 17 noiembrie, în 10 localități din raionul Orhei. Iar la data de 23 noiembrie va avea loc evenimentul de totalizare al proiectului.
*Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!