Agricultură pe ecranul smartphone-ului. Antreprenorii vor avea acces la peste 30 de tehnologii pentru digitalizarea afacerii

agricultura digitalizare implementare - AgroExpert.md
В Молдове

Un program de transformare digitală a agriculturii de 10 mln lei va fi lansat în iunie de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia. Astfel, fermierii vor avea acces la peste 30 de tehnologii digitale (grupate în 5 ancore tehnologice) ce sunt recomandate a fi preluate de antreprenorii agricoli din Moldova.

Este vorba de: dispozitivele Internetului obiectelor (IoT) pentru agricultura inteligentă, dronele, programele de gestionare a agriculturii inteligente, senzorii mobili pentru colectarea datelor sau soluțiile IT pentru reziliența climatică. Lista completă a meniului de tehnologii și studiul pot fi accesate aici: https://bit.ly/3GiAznh

„Sectorul agricol este coloana vertebrală a economiei naționale și este prioritar să identificăm noi modalități de a spori productivitatea, inovația și competitivitatea acestuia, iar programele de gestionare a agriculturii inteligente, soluțiile IT pentru reziliența climatică – pot garanta o eficacitate și durabilitate sporită a sectorului”, a declarat Sergiu Gherciu, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, la evenimentul de prezentare a rezultatelor studiului.

Agricultura este un sector strategic pentru R. Moldova. 14,9% din Produsul Intern Brut al țării a fost asigurat în 2021 de exporturile agricole, care au însumat 220 de milioane de euro în 2020. Circa 21% din totalul forței de muncă din Moldova este angajată în agricultură.

65% din fermierii moldoveni nu se consideră suficient de informați și instruiți în utilizarea tehnologiilor inovative în agricultură, 80% doresc să implementeze tehnologii moderne în afacerea lor, dar majoritatea (75%) au nevoie de acces la programe de finanțare în condiții atractive, inclusiv granturi – arată rezultatele unui studiu dezvoltat în acest an de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

„USAID este mândră să facă echipă cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și ADMA pentru a dezvolta foaia de parcurs, cadrul vizionar și meniul de tehnologii pentru transformarea digitală a sectorului agricol al Republicii Moldova. Aceste instrumente vor sprijini autoritățile în impulsionarea  transformării digitale a agriculturii, permițând fermierilor să facă investiții esențiale în noile tehnologii. USAID va oferi asistență în valoare de circa 5 milioane MDL pentru programe de tehnologie în agricultură, împreună cu ADMA, pentru a stimula adoptarea tehnologiei.”, susține John Riordan, Director adjunct, Misiunea USAID Moldova.

Indicele digitalizării în agricultura R. Moldova este unul dintre cele mai scăzute în rândul statelor Uniunii Europene (66.8 puncte din 100), principalele bariere fiind costurile tehnologiilor, abilitățile reduse de utilizare a acestora, dar și infrastructura subdezvoltată de transmisiune a datelor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку