Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a finalizat exercițiul de verificare și stabilire a suprafețelor de teren eligibile preliminare pentru acordarea ajutorului financiar pentru fermierii afectați de crizele din 2022. Astfel, a fost întocmită lista preliminară a potențialilor beneficiari.
Conform cadrului normativ AIPA este responsabilă de recepționarea cererilor de acordare a ajutorului financiar, determinarea suprafeței totale eligibile, dar și de generalizarea cuantumului financiar per hectar.
Lista preliminară a potențialilor beneficiari poate fi vizualizată pe site AIPA și este considerată ca o notificare publică pentru toți solicitanții, iar în cazul în care fermierul nu este de acord cu suprafața eligibilă calculată preliminar, acesta poate reacționa la notificarea publică prin contactarea, în termen de 5 zile, a reprezentanților AIPA în scopul elucidării tuturor circumstanțelor.
În cazul în care potențialii beneficiari nu vor reacționa la notificarea publica efectuată de AIPA, aceasta va fi considerată ca acceptare tacită din partea fermierilor și suprafața stabilită va fi luată ca bază la calcularea cuantumului financiar per beneficiar.
„Avem 2.202 agenți economici unici care au accesat aceste plăți, dintre care 2.192 de dosare vor fi achitate. Principiul de calculare este stabilit în baza suprafeței eligibile și vom pune accent pe producătorii micro, mici și mijlocii. Prin urmare, producătorii care gestionează până la 100 de hectare vor primi ajutor financiar pentru toată suprafața. Agricultorii care au o suprafață mai mare de 100 de hectare și până la 300 de hectare - coeficientul este 0,9% din suprafața totală și tot așa în descreștere”, a explicat secretarul de stat Vasile Șarban.
Ajutorul financiar va fi acordat fermierilor care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale.
„Suprafața totală este 601,2 mii de hectare, pe când eligibilă pentru subvenționare este de 164,8 mii de hectare la care se vor împărți cele 200 de milioane de lei din bugetul estimat”, a punctat secretarul de stat.
Repartizată pe culturi, suprafața solicitanților pentru subvenționare este următoarea:
- Grâu - 193.936 de hectare
- Orz - 25.948 de hectare
- Ovăz - 190 de hectare
- Triticale - 194 de hectare
Potrivit autorităților, acordarea suportului financiar îi va ajuta pe circa 3.000 de fermieri, care au în posesie suprafețe de până la 15.00 ha. Aceste ajutoare vor facilita prelucrarea a circa 280 de mii ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă, conform declarațiilor statistice.
Secretarul de Stat Vasile Șarban a declarat că bugetul stabilit este de 200 de milioane, iar după stabilirea finală a suprafețelor eligibile per fermier/gospodărie, se va stabili și suma acordată beneficiarului.
Lista poate fi vizualizată pe pagina oficială web AIPA la compartimentul ”Intervenții ale Guvernului”, rubrica ”Ajutor financiar - 2023” sau AICI.
Din numărul total de beneficiari:
- 837 de fermieri gestionează până la 100 de hectare
- 677 de fermieri gestionează de la 101-300 de hectare
- 372 de fermieri gestionează 301-600 de hectare
- 196 de fermieri gestionează la 601-1.000 de hectare
- 99 de fermieri gestionează la 1.001-1.500 de hectare
Doar 11 fermieri din numărul total de solicitanți gestionează o suprafață mai mare de 1.500 de hectare. Prin urmare, aceștia nu vor putea beneficia de subvenții.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!