În lunile ianuarie-februarie 2022 agricultura și industria alimentară au asigurat peste 50% din volumul total al exportului Moldovei.
Mai mult de 30% din salariați activează în domeniul agroindustrial. Plus zeci de mii de persoane, care activează ca gospădăriile țărănești individuali.
Sectorul agroalimentar are ponderea directă peste 20% la formarea PIB-lui. Indirect aceasta cifra se dublează, ținănd cont de faptul că ramura este generatorul de activități pentru domeniul de transport și lanțurile de comerț, precum și contribuie la încasări de miliarde de lei în forma de accize și TVA pentru carburanți, fertilizanți, produsele de uz fitosanitar, semințe, pesele de schimb pentru tehnica și utilaj agricol ect.
Nici o țară europeană nu tratează agricultura ca un bisness de tip clasic. Din 1958 în cadrul Uniunii Europene statele-membre au convenit asupra Politicii Agricole Comune (PAC), care este caracterizată printr-o puternică intervenție a statului.
Au fost stabilite obiectivele specifice ale PAC, care includ:
- asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru populația rurală;
- stabilizarea piețelor;
- garantarea siguranței alimentare și asigurarea unor prețuri rezonabile pentru consumatori.
Pănă în 1992 aproape 50% din bugetul UE se aloca pentru susținerea sectorului agrar și zonelor rurale. Chiar și în prezent cota agriculturii în bugetul Uniunii Europene se oscilează între 40 și 43 procente.
Concluzia este una simplă. Autoritățile statale, care nu vor să susțină producătorii agricoli autohtoni și localitățile rurale naționale, sprijină agriculturile altor țări și migrația continuă a populației.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!