Agenția de intervenție și plăți pentru agricultură urmează să anunțe care este numărul solicitanților de subvenții post investiționale în acest an, care au putut depune dosarele la oficiile teritoriale AIPA în raza cărora a fost făcută investiția. Am discutat cu ex-deputatul Alexandru Slusari, care cunoaște suficient de bine situația din agricultură, pentru a afla prognoza privind subvenționarea fermierilor care au avut curajul să investească într-o perioadă plină de provocări.
Potrivit lui Alexandru Slusari, comparativ cu anul trecut, vor fi mult mai multe cereri pentru subvenții post investiționale în acest an.
”De fapt cred că s-au depus mai multe dosare în ultimele două săptămâni până la data limită a depunerii care a fost prelungită până pe 31 octombrie. Estimativ cred că au fost depuse în jur de 7 mii de cereri și o să fie nevoie de o sumă de aproximativ de un miliard de lei pentru acoperirea acestor subvenții. Desigur o parte din suma aceasta va rămâne în calitate de datorii pentru anul viitor, însă din câte am înțeles există un proiect de lege înregistrat de Vladimir Bolea, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, care prevede că datoriile respective să nu se transmită pentru anul viitor, adică din fondul de bani disponibil să se achite numai unor fermieri, primul venit, primul servit. Cu alte cuvinte, se propune ca începând cu 2022 să fie achitarea cererilor în limita bugetului fondului de subvenționare, fără transmiterea datoriilor pentru anul viitor. Nu prea înțeleg logica acestui proiect. Vrem să credem că totuși pentru anul viitor datoriile vor fi achitate” a menționat Alexandru Slusari.
Întrebat care ar fi suma datoriilor care crede că vor fi transferate spre plată pentru anul viitor către fermierii care au făcut investiții în acest an, fostul vice-președinte al Parlamentului a menționat că cel mai probabil datoriile vor însuma 600 de milioane de lei.
”Conform estimărilor, cred că suma datoriilor va fi în jurul de 600 de milioane, căci în fondul disponibil pentru anul curent, slava Domnului, s-au mai adăugat 435 de milioane de lei. De fapt, vreau să vă atrag atenția că în acest an, cu mici excepții, agricultorii pentru investițiile făcute nu au primit subvențiile de la stat, banii au fost alocați pentru dezvoltarea rurală, pentru start-up-uri și pentru plățile directe per cap de animal. În rest bani nu au fost, până la modificarea bugetului când s-au adăugat cele 435 de milioane, din care cred că o parte din cererile anului curent vor fi achitate. Dar oricum ținând cont că solicitările existente, consider că vor fi peste un miliard și 100 de milioane de lei, 400 de milioane vor fi achitate, probabil, iar vreo 600 vor rămâne oricum pentru anul viitor” a declarat Alexadru Slusari.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!