Животноводство

Alimentația animalelor primăvara: Recomandări pentru fermieri

Автор: AgroExpert
Alimentația animalelor primăvara - agroexpert.md

Ne aflăm la începutul primăverii, o perioadă care întotdeauna a fost destul de complicată pentru organizarea unei alimentații corecte a animalelor. În multe ferme se simte o insuficiență de furaje și scăderea considerabilă a calității nutrețurilor, deoarece de la data depozitării lor au trecut peste 6 luni.

Dacă vorbim despre îndestularea cantitativă cu furaje, atunci este necesar mai intensiv de folosit toate sursele posibile de nutrețuri. Se are în vedere în primul rând folosirea ca suplimente la rația de bază a deșeurilor de la industria de prelucrare: borhotul de bere și alcool, tăiței de sfeclă, tescovina de mere și poamă, atât în formă proaspătă cât și uscată, macuhurile (turtele) de semințe de poamă, de nuci, de bostani, fosfatidele etc.

Norme orientative de folosire a unor reziduuri ale industriei alimentare în rațiile animalelor agricole

Pentru a spori eficacitatea nutrețurilor este necesar de a organiza pregătirea lor preventivă înainte de a le distribui animalelor. Cea mai simplă și des răspândită metodă este mărunțirea. Despre aceasta menționează doctorul habilitat, Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară, S. Coșman.

Furajele grosiere pentru taurine și ovine se mărunțesc în particole de mărime 1,5-5 cm cu ajutorul diverselor agregate. E foarte bine când paiele nu numai se mărunțesc dar se supun și acțiunii temperaturilor înalte prin opărire. Pentru aceasta, la 10 kg de paie sau coceni se vor folosi 8-12 l de apă fierbinte, 80-120 g sare de bucătărie, se vor înveli cu peliculă sau saci și se lăsa pe 3-4 ore. În acest răstimp paiele și cocenii se înmoaie și capătă un miros plăcut.

Rădăcinoasele (sfecla furajeră, sfecla de zahăr, morcovii) înainte de distribuire se curăță de pământ, tuberculii mici se vor mărunți (în așa mod se evită cazurile de blocare a esofagului). Rădăcinoasele mărunțite repede se oxidează, se întunecă la culoare, pierd sucul și din această cauză imediat după mărunțire ele trebuie distribuite animalelor.

În majoritatea cazurilor, deținătorii de animale distribuie nutrețurile separat și nu le folosesc în formă de amestecuri. Însă este cunoscut faptul că furajele se folosesc mai eficient și cu un randament mai înalt numai în formă de amestecuri unice. Diverși componenți ai amestecului se completează unul pe altul cu substanțe nutritive, care nimerind concomitent în organismul animal facilitează gradul de digesţie și îngerare a nutrețurilor.

Ca rezultat productivitatea animalelor sporește minimum cu 15-20%, iar cheltuielile de furaje la o unitate de producție sunt cu 10-12% mai reduse.

Pentru prepararea amestecurilor unice este necesar ca furajele grosiere să fie mărunțite, opărite, amestecate cu siloz, rădăcinoasele mărunțite, o cantitate mică de concentrate, sare de bucătărie, adaosuri minerale.

Deoarece în multe cazuri vacile de lapte, primăvara se află la început de lactație atragem atenția la unele principii de alimentație în această perioadă. Este cunoscut faptul că în primele 100 - 120 de zile de lactație, de la vaci se obțin 40 - 45% din toată producția de lapte pe lactație.

Problema poate fi parțial rezolvată prin folosirea nutrețurilor cu o concentrație ridicată de energie și substanțe nutritive, așa ca: sfecla furajeră, care se va distribui în cantități de 1-1,2 kg la fiecare kg de lapte obținut, nutrețuri combinate câte 350- 400 g la 1 kg lapte, iar rația de bază va fi constituită din furaje voluminoase calitative.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!