В Молдове

Analiză | Cum pot fermierii să-și optimizeze costurile

Автор: AgroExpert
Expert: Юрий Рижа
Cu ce probleme se confruntă agricultorii - agroexpert.md

Agricultura din Republica Moldova se confruntă cu numeroase provocări, de la costurile ridicate ale inputurilor și lucrărilor mecanizate până la recoltarea redusă și prețurile insuficiente de comercializare. Pentru a rămâne competitivi, expertul în agro-market Iurie Rija precizează că fermierii trebuie să adopte practici moderne și eficiente, precum analiza solului, respectarea asolamentului, alegerea unor pesticide accesibile și utilizarea tehnologiilor avansate pentru optimizarea lucrărilor mecanizate.

În același timp, accesul la capital la costuri reduse și îmbunătățirea informării agricultorilor cu privire la soluțiile alternative la fel vor aduce beneficia prin reducerea cheltuielilor și creșterea profitabilității sectorului agricol.

Potrivit expertului, din anul 2022 costurile în agricultură au luat avânt fiind împinse creșterea prețului la gaze și carburanți, care stau la baza producției de îngrășăminte și pesticide, a inflației galopante, precum și a majorării salariilor, într-un ritm mai înalt decât avansarea productivității muncii. Deși reducerea ulterioară în 2023 - 2024 a prețului la îngrășăminte și pesticide cu o rată de circa 30% au aplanat parțial situația, costurile în agricultură continuă în prezent să fie ridicate, iar fiind la pachet cu o reducere de recoltă în medie cu 10-15% în acest sezon, precum și nivelul insuficient de preț de realizare determină fermierii să utilizeze mai econom resursele de care dispun.

„Astfel, în sezonul actual, costurile de întreținere a unui hectar de teren semănat cu culturile cerealiere și oleaginoase tradiționale variază între 10.000 - 17.600 lei/ha. Cea mai mare pondere a acestor costuri - de la 35 la 55% constituie mijloacele de producție- materialul semincier, îngrășămintele și pesticidele. Anual, valoarea importurilor acestor produce atinge o sumă totală de 5 – 6 miliarde de lei”, a precizat expertul Iurie Rija.

Cantitativ, importurile de îngrășăminte ajung la 180-200 de mii de tone anual, ce acoperă doar pe jumătate necesarul de îngrășăminte al țării (400- 450 de mii de tone). Pentru a face economii, fermierii utilizează mai puține îngrășăminte în raport cu cerințele fișelor tehnologice. Astfel în valoarea costului de întreținere a unui hectar de teren agricol semănat cu culturi cerealiere sau oleaginoase îngrășămintele minerale ating 1.500 - 3.650 de lei/ha sau 15-20%.

Totodată, există practici pentru eficientizarea investițiilor în îngrășăminte. Expertul subliniază că prin analiza chimică a solului, are loc identificarea nivelurilor de nutrienți și deficiențele specifice. Acest lucru permite utilizarea îngrășămintelor doar acolo unde este necesar, fără aplicare excesivă. Un alt avantaj al analizei solului este aplicarea variabilă a îngrășămintelor în funcție de caracteristicile diferitelor parcele (de exemplu, fertilitate, textură, pH).

„Fermierii din Moldova întâmpină dificultăți în optimizarea costurilor pentru îngrășăminte minerale, în principal din cauza nerespectării asolamentului. Introducerea leguminoaselor, precum soia sau mazărea, care fixează azotul din atmosferă în sol, reduc necesarul de fertilizanți chimici pentru culturile următoare. O planificare eficientă a aasolamentului, prin alternarea cerealelor cu oleaginoasele, vor contribui la menținerea fertilității solului, precum și la scăderea costurilor de producție pe termen lung. Cât despre pesticide, aici se atestă situația în care fermierii adesea tind să opteze pentru produse de brand intens promovate, deși prețurile acestora sunt exagerat de ridicate”, mai afirmă el.

Cu toate că preparatele respective pot asigura rezultate excelente atunci când sunt utilizate corect, expertul susține că multe dintre ele sunt aplicate fără respectarea recomandărilor tehnologice sau fără o evaluare riguroasă a raportului cost-beneficiu. În același timp, alternativele mai accesibile existente pe piață, care oferă performanțe similare, sunt trecute cu vederea din lipsă de informare. Această combinație de decizii duce la creșterea costurilor de producție și la diminuarea profitabilității fermierilor. Astfel, costurile de prelucrare cu pesticide a unui hectar de teren variază în intervalul 1.000- 3.500 de lei/ha, ce la un teren de 50 ha va genera un cost total 50.000- 175.000 de lei. 

Lucrările mecanizate – inclusiv dezmiriștirea, transportarea îngrășămintelor, arătura, semănatul, tăvălugirea, stropirea și treierarea – reprezintă 30-35% din costurile totale de producție, echivalând cu 3.300-4.900 lei/ha. De asemenea, costurile fixe, precum plata arendei și impozitul funciar, adaugă în medie 3.100 lei/ha. În cazul unei suprafețe de 50 ha, costurile operaționale totale variază între 500.000 și 900.000 lei, fără a include investițiile în tehnică sau cheltuielile administrative

„Doar 30% din capitalul utilizat de agricultori este propriu, restul de 70% fiind atras prin credite bancare. Cu o dobândă medie de 9-9,5%, costurile suplimentare generate de finanțarea externă variază între 31.500 de lei și 58.500 de lei pentru capitalul necesar întreținerii unei suprafețe de 50 ha”, concluzionează expertul în agro-market Iurie Rija.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!